PRØV GRATIS I 30 DAGE

Malware

Oplev total beskyttelse mod malware - Forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Malware

Malware er en sammentrækning af de engelske ord malicious og software, som henholdsvis betyder ondsindet og, ja, software. Kort sagt er det et stykke kode, som forsøger at trænge ind på din computer med henblik på enten at direkte ødelægge noget på din computer eller trække informationer ud, som kan bruges til identitetstyveri og økonomisk kriminalitet. Du bør derfor altid sikre dig, at din computer er beskyttet mod malware, og det er her, vi hos Northguard kommer ind i billedet.

Northguard er et dansk firma, som er sat i verden for at beskytte dig og alle andre danskere mod malware fra internettet, så du trygt kan bruge dine logins og kreditinformationer til at udføre handlinger på nettet, som vi efterhånden er så afhængige af. Det skal være trygt og sikkert at shoppe og logge på bankkonti, og derfor tilbyder vi malware virus beskyttelse i vores sikkerhedspakke. Vi har danske sikkerhedskonsulenter, som sidder klar til at besvare dine spørgsmål, hvis du gerne vil høre mere om os og vores beskyttelse mod malware.

Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvad malware helt præcist er, hvordan du undgår det, og hvad du kan gøre, hvis skaden er sket, og du har fået malware på din computer.

Hvad er malware?

Malware er et paraplybegreb, som dækker over flere forskellige ting, der dog alle har samme formål; nemlig at infiltrere din computer med en ondsindet hensigt. Du har helt sikkert hørt om en computervirus før, som er et godt eksempel på en malware. Malwares er dog ikke begrænset til virusser, og du finder i malware-kategorien blandt andet også:

Scareware malware

Scareware er, som navnet antyder, et stykke software, som udnytter din frygt for angreb på din computer til at få dig til at indtaste dine kreditinformationer. Beskeden vil typisk poppe op meget klart og tydeligt i nogle blinkende lys og beskrive, hvordan du får virus, hvis du ikke køber deres produkt lige nu og her. Det er vigtigt, at du her holder hovedet koldt og kører en virusscan igennem, som forhåbentlig kan fjerne din scareware.

Scarewaren er i sig selv oftest ikke farlig, men den kan blive farlig, hvis man er tilbøjelig til at hoppe på fidusen ved at indtaste sine kreditoplysninger. Formålet med en scareware er nemlig økonomisk kriminalitet. Hvis du har fået en scareware besked, og den ikke forsvinder ved, at du kører en scan på din computer, så bør du kontakte os.

Ransomware malware

Ransom betyder løsesum, og det er netop det, som hackeren kræver, når de lægger en ransomware på din computer. En ransomware går ind på din computer og låser dele af den, så du ikke kan bruge computeren eller visse elementer af den. Du vil herefter få besked på at betale hackeren nogle penge via kryptovaluta, da det er med til at bevare hackerens anonymitet.

Beløbet kan være hvad som helst, men oftest vil det ligge i omegnen af 2.000 – 3.000 kroner, da det er et beløb, som folk er villige til at betale uden at henvende sig til IT-specialister eller politiet. Hvis du oplever, at du bliver afpresset på din egen computer, bør du først og fremmest koble alle elementer fra din computer. Det kan være USB-kabler, kameraer og telefoner. Du bør ligeledes koble computeren helt fra netværket, da det er muligt, at malwaren kan sprede sig via dette.

Du bør herefter tage kontakt til vores specialister, som kan guide dig til, hvad du skal gøre, hvis du oplever ransomware på din computer.

Orme

De færreste af os forbinder orm med noget godt, og det er bestemt heller ikke tilfældet, hvis du får sådan en på din PC. Det er en slags virus, som inficerer din computer, og som kan replikere sig selv til andre netværk – helt uden, at du foretager handlinger på din computer, og det er netop det, der gør en orm så farlig.

De kommer typisk ved, at du downloader inficerede filer fra nettet, hvorefter de kan gå ind og stjæle dine informationer eller ændre indstillinger på din computer. De kan samtidig nedsætte sikkerheden på din PC, og de kan forværre din computers ydeevne markant. Hvis du derfor modtager et mistænkeligt link, eller bliver bedt om at downloade en fil, som du ikke kender til, så skal du lade være med at åbne noget som helst.

Orme er særligt udbredte på P2P-sider. Det er sider, hvor man downloader fra en anden person i stedet for et anerkendt brand – ofte i forbindelse med ulovlig download af serier, film og musik. Det er ikke altid, at man ved, man er inficeret, men sørg for, at dit antivirus software er up to date, og kør samtidig scans jævnligt, hvis du vil undgå denne malware.

Adware malware

Adware er en mere moderne form for malware, fordi den ikke nødvendigvis går ind og direkte stjæler dine kreditinformationer, men i stedet bombarderer dig med reklamer og annoncer, som vil have dig til at købe specifikke ting. Tegn på, at du har fået adware er, at du får flere reklamer end normalt, og at disse kan være svære at lukke ned.

Samtidig går nogle adwares direkte ind og ændrer hjemmesiden, du er inde på, så du bliver overført til en anden hjemmeside i stedet, hvor du måske får endnu mere adware fra. Hvis du derudover oplever, at din computer er langsom, og nogle af dine programmer crasher, når du bruger dem, så er det næsten sikkert, at du har adware. Din computer bruger nemlig mange kræfter på at køre denne adware, som har inficeret din computer.

I bedste tilfælde er adware bare utroligt irriterende og frustrerende. I værste tilfælde kan du blive ledt til sider, som installerer andre værre former for malware på din PC. Kør en scan på din PC, og hvis det ikke er nok til at fjerne malwaren, så kontakt os og bliv vejledt.

Spyware malware

Spyware er et stykke software på din computer, som går ind og overvåger dig, når du bruger nettet og logger ind på diverse sider. En kendt form for spyware er blandt andet en keylogger, som går ind og overvåger, hvilke knapper på tastaturet du trykker, så den får dine koder til diverse platforme. Det kan eksempelvis være dit login til netbank eller din konto på en casinoside. Det er blandt andet en af grundene til, at vi har NemID i dag, fordi med særskilte koder ved hvert login kan spywaren ikke forudsige, hvordan man logger ind på din netbank.

Der er dog stadig mange steder, vi ikke benytter NemID, hvorfor din computer stadig kan være udsat. Spyware bruger blandt andet også dine informationer og sælger dem videre til virksomheder, som kan målrette annoncer mod dig, men det kan også være meget personlige oplysninger, som gives videre til hackere, der vil afpresse dig for penge.

Filløst malware

Filløst malware er en slem en af slagsen, fordi den navigerer sig rundt i din computers hukommelse i stedet for at lade sig downloade som en fil, hvorfor det kan være svært for et antivirus program at detektere den. Herfra kan den gå ind og tage kontrol over din computer og eksempelvis lade en hacker infiltrere den, uden at du egentlig har gjort noget.

Det bedste, du kan gøre, er at holde dig på troværdige sider, som du kender til, og som andre benytter uden problemer. Derudover bør du altid opdatere alle dine sikkerhedsforanstaltninger på din PC, så du kan være sikker på, at nye former for malware fanges.

Hvordan undgår man malware på sin computer?

Der er aldrig nogen komplet garanti for, at man 100 % kan undgå at få sin computer inficeret af en malware, men du kan i høj grad øge din computers sikkerhed igennem nogle simple tiltag. For det første bør du have et velfungerende og konstant opdaterende antivirus program, som dækker hele pladen af malware. Hos Northguard tilbyder vi i vores sikkerhedspakke netop denne løsning, og du kan få lov til at prøve vores antivirus program helt gratis i en prøveperiode.

Derudover skal du være varsom omkring, hvilke hjemmesider du besøger, hvem du åbner mails fra, og hvad du downloader. Et godt tip er også at have en backup af de vigtige ting på ens computer, så man kan finde dem fra et andet sted uden malware til stede.

Sådan spotter du en hjemmeside med malware

Hvis du er landet på en side, du ikke har været på før, og du med det samme har en dårlig mavefornemmelse, er der nok en grund til det. Kig rundt på siden uden at klikke på noget, som kan føre til download af diverse ting og hold øje med følgende:

  • Ser hjemmesiden professionel og troværdig ud?
  • Er det fra en virksomhed, man kender, og som eventuelt har en Trustpilot?
  • Er der blinkende skilte, der henviser til en downloadknap?
  • Er der ordentlig grammatik og godt sprog?
  • Begynder der et download, lige så snart du lander på hjemmesiden?

Generelt er vores bedste råd at lade være med at benytte domæner, som du ikke kender til, hvis du gerne vil undgå malware. Hvis du alligevel åbner en ny side, og du oplever et eller flere problemer i forbindelse med ovenstående liste, så gå straks væk fra siden. Kør herefter straks en scan på din computer, hvis du vil være helt sikker på, at der ikke er sket nogen skade.

Sådan spotter du en mail med malware

Det skræmmende ved malwareinficerede mails er, at de kan komme fra en person, som du faktisk godt kender. I dette tilfælde har denne person fået malware på sin computer, og du bør kontakte personen med det samme og fortælle, at du har modtaget en inficeret mail, så de kan handle på det. En mail med malware kan typisk genkendes via følgende:

  • Ekstraordinært dårlig grammatik
  • Vendinger, som personen aldrig normalt bruger
  • En kraftig henvisning til at downloade en fil fra mailen
  • Personen er ukonkret omkring, hvad filen kan, og hvorfor du skal downloade den
  • Personen beskriver, at du skal downloade filen meget hurtigt, ellers har det konsekvenser på den ene eller anden måde

Inficerede mails spiller nemlig meget på, at det er en person, du kender, og du derfor har større tiltro til mailen. Det må du for guds skyld ikke falde for. Hvis personen vil dig noget, og det er meget vigtigt med hurtig afhandling, vil personen ringe til dig og forklare det. Ikke sende en mail, fordi det er sjældent, vi tjekker vores mail alle timer i døgnet.

Hvis du er tvivl om mailens autenticitet, bør du kontakte personen og høre, om det nu kan passe, at du har modtaget en mail med en fil eller et link, som du skal klikke på. Det kan jo være, at du afventer nogle feriebilleder. Først herefter bør du klikke på noget.

Hvad gør man, hvis man har fået malware på sin computer?

Som udgangspunkt bør et godt antivirus program som eksempelvis Northguard være nok til at dække dig. Northguard fanger trusler og udrydder dem, inden de forsager skade på din PC.

Er uheldet ude, og skal du nu finde en løsning på, hvordan du kommer af med din malware, bør du til en start altid frakoble alle dine informationsenheder. Det kan være telefoner, USB-stik og andre ting, som er forbundet til din computer. Det er nemlig ikke til at vide, hvad malwaren helt præcist er, og hvad den er ude efter, så sørg for, at begrænse den potentielle skade.

Du bør også koble din computer fra nettet, så du ikke spreder malwaren til andre på netværket. Herefter bør du kontakte en IT-specialist, som du kan søge rådgivning hos. Forklar, hvad du oplevede, og vær så præcis i dine beskrivelser som muligt. IT-specialisten burde nu kunne hjælpe dig videre.

Hos Northguard sidder vores team af specialister klar til at hjælpe dig med at komme sikkert videre i tilfælde af malware. Kontakt os i dag, hvor du også ligeledes kan få lov at prøve vores antivirus program helt gratis i en prøveperiode.

Hvad er malware?
plus

Malware er et paraplybegreb, som dækker over flere forskellige ting, der dog alle har samme formål; nemlig at infiltrere din computer med en ondsindet hensigt. Du har helt sikkert hørt om en computervirus før, som er et godt eksempel på en malware. Malwares er dog ikke begrænset til virusser, og du finder i malware-kategorien blandt andet også:

  • Scareware
  • Ransomware
  • Orme
  • Adware
  • Spyware
  • Filløst malware

Hvad betyder malware?
plus

Malware er en sammentrækning af “malicious software” og refererer til skadelige programmer, der inficerer og skader computere, som f.eks. vira, trojanske heste, orme, ransomware og spyware. Disse programmer kan stjæle data, skade systemet eller manipulere funktioner uden din tilladelse.

Hvad er et malware angreb?
plus

Et malware-angreb er en handling, hvor skadelig software (malware) inficerer og kompromitterer en computer eller et netværk, med det formål at stjæle data, forårsage skade, forstyrre systemets funktion eller opnå uautoriseret adgang til ressourcer.