Hvis man bruger sin computer meget og logger ind på diverse hjemmesider, hvor man også benytter sine kreditoplysninger, så skal man have god computer sikkerhed. Der findes et væld af forskellige trusler på nettet, som enten ønsker at ødelægge din computer eller stjæle dine personlige oplysninger.
Hos Northguard sætter vi stor ære i at beskytte dig, når du færdes på nettet, og det gør vi gennem vores antivirus program, som fanger og destruerer potentielle trusler. Vi opdaterer vores software løbende, så chancen for et sikkerhedsbrud konstant er så lille som muligt.
Selvom du føler dig sikker med et godt antivirus program, så er det vigtigt, at du ved, hvordan du benytter nettet med mindst mulig risiko, da der hele tiden udvikles nye vira, som kan gennemskue de forskellige antivirus programmer. Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvordan du giver dig selv de bedste betingelser for at kunne bruge din computer sikkert.
Hvordan får man en virus? Computer sikkerhed
For at en virus skal infiltrere din computer, kræver det, at du giver den adgang på den ene eller anden måde. Der er mange forskellige måder at få en virus eller en såkaldt malware på, og vi danner her et lille overblik over, hvordan det typisk sker:
- Du downloader en fil fra en hjemmeside
- Du downloader en fil fra en mail
- Du indtaster nogle oplysninger til en ”troværdig” kilde
Kort sagt er der to måder, hvorpå du kan få en virus. Ved at downloade en fil, der henter dine oplysninger eller ødelægger din computer, eller ved at give hackeren dine oplysninger direkte ved at lade dig skræmme til at indtaste dine oplysninger til en kilde, som du finder troværdig.
For optimal computer og pc sikkerhed skal man altså kende de forskellige faldgruber, som hackeren forsøger at lokke en i. Der er mange forskellige tegn på, at en hjemmeside eller en mail ikke er troværdig, og vi vil hjælpe dig med at forstå, hvad du skal kigge efter.
Spot en hjemmeside, der giver dig virus
Den mest typiske måde, hvorpå vi får virus, er ved at downloade ting fra hjemmesider, uden at vi gør vores hjemmearbejde i forhold til, om kilden er troværdig eller ej. Når du downloader en fil og aktiverer den, så kan virussen sprede sig, og din computer sikkerhed vil være lav. Mange antivirus programmer vil fange det meste, men du kan være uheldig at støde på en ny virus, som er kodet på en måde, som dit antivirus program ikke kan genkende.
Omvendt kan du også opleve, at dit antivirus program reagerer på en fil, som ikke har en virus. Her skal du aktivt bede programmet om ikke at anerkende programmet som en virus.
Ting, du skal kigge efter, når du vil vide, om en hjemmeside er troværdig:
- Er du blevet anbefalet siden af andre, eller fandt du den ud af det blå? Det er vigtigt at overveje, hvordan man fandt hjemmesiden, som man vil downloade noget fra, fordi hvis den hverken ligger højt i Google, eller den er blevet anbefalet af nogen, du kender, så bør du overveje en ekstra gang, om hjemmesiden nu også er så troværdig. Den bedste måde at gøre det på, og derved sikre optimal computer sikkerhed, er ved at Google hjemmesiden eller tjekker op på den på Trustpilot. Hvis du kun kan finde reviews af produktet på siden selv, og ikke andre steder på nettet, kan det være falske anmeldelser, som forsøger at lokke dig til at downloade filen.
- Er hjemmesidens design og tekst lavet professionelt? Hackere er typisk ikke de bedste til at designe hjemmesiden og skrive tekst, og hvis en hjemmeside derfor ikke ser så professionel ud, kan du øge din computer sikkerhed ved at lade være med at downloade noget fra siden. Disse sider vil ofte også have et stort fokus på, at man downloader en bestemt ting, og nogle gange skal man downloade en fil for at se en video eksempelvis. Hvis dette er tilfældet, skal du skynde dig væk fra siden og slette eventuelle downloads.
- Har reklamerne et mærkeligt indhold, og kan de være svære at lukke ned? Prøver de at fortælle dig, at du har vundet en konkurrence, eller at dit antivirus system er nede, og du skal skynde dig at downloade antivirus fra siden? Så er det endnu et tegn på, at hjemmesiden ikke er super troværdig.
Spot en mail, der giver virus
Uanset om du får en mail fra en, du kender, eller du modtager en mail fra en ukendt adresse, så bør du være varsom, når den kommer med en fil til download. Selvom du måske kender afsenderen, kan det nedsætte din pc sikkerhed, hvis du downloader en fil fra mailen, da vira godt kan overtage andres mails og sende beskeder ud på fra deres mails.
- Er det en mail, som du ikke kender? Så bør du aldrig downloade en fil eller klikke på et link i mailen. De vil måske lokke dig med, at du har vundet en konkurrence, eller at der er nogle billeder af dig, som du skal se. Det passer ikke, og det er med stor sandsynlighed en virus eller malware.
- Er det en besked fra ”Apple” eller ”din bank”? Mange hackere udnytter, at du stoler på eksempelvis Apple eller din bank, og de vil forsøge at skabe en mail, der lyder som om, at den kommer fra denne afsender. Læg her godt mærke til mailadressen, som måske hedder noget med Apple, men også noget andet.
- Er det en kontakt, du kender? Så læg mærke til sproget. Hvis personen bruger engelsk og normalt skriver dansk til dig, så er det meget underligt, at det pludselig er engelsk. Hvis det er dansk, så læg mærke til, om mailen indeholder normale vendinger, som personen ville bruge. Hvis du er mistænksom, så tag kontakt til personen og fortæl, hvad du har modtaget.
Computer sikkerhed bør altid være en prioritet, og vi hos Northguard vil gerne hjælpe dig.