PRØV GRATIS I 30 DAGE

Virus på computer

Beskyt dig selv mod ondsindede handlinger på nettet og undgå virus med Northguard antivirus - Forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Virus på computer

En virus er en type af malware, som går ind og ødelægger hele eller dele af din computer. Det betyder, at du ikke kan bruge din computer, og eventuelle filer, som du måtte have derpå, kan være umulige at genskabe. Derfor er det essentielt, at du beskytter dig mod virus på computer ved at installere et antivirus program.

Virus er ofte også synonymt med malware, selvom det ikke er helt korrekt. Malware står for malicious software, og det er et paraplybegreb, som indeholder virus samt en række andre typer af malwares. Malicious betyder ondsindet på engelsk, og malware er derfor ondsindet software.

Hos Northguard kan vi tilbyde et antivirus program, der går ind og beskytter mod virus på computer. Vi opdaterer konstant vores prisvindende program, så du altid er optimalt beskyttet uanset tidspunkt. Virusser udvikler sig hele tiden, men det gør vi hos Northguard også. Du kan lige nu få en gratis prøveperiode på vores antivirus, hvor du får adgang til samtlige funktioner og fuld beskyttelse. Herefter kan du tage stilling til, om det er noget for dig.

Vi vil i denne artikel belyse, hvad en computervirus er, hvordan du undgår det, og hvordan du slipper af med virussen igen.

Hvad er en virus på computer?

En computer virus er et stykke kode, som gemmer sig i en programfil, der aktiveres, når du kører filen på din computer. Alle computere har et styresystem, og det styresystem udfører nogle forskellige kommandoer baseret på det input, de får fra programmerne på computeren. En virus er kort sagt et program, som udfører en handling på din computer.

Mens der findes mange gode og legitime programmer, som er udviklet til at tjene dig, så findes der desværre også programmer, som er udviklet til at ødelægge hele eller dele af din computer. En computer virus går som udgangspunkt ikke ind og stjæler dine personlige informationer, men det kan andre typer af malwares derimod, hvorfor det er vigtigt med et godt antivirus program, som dækker med alle typer af malwares.

Der findes eksempelvis:

En virus har som bekendt til formål at ødelægge din computer, mens ovenstående typer af malware har til formål at stjæle dine oplysninger, hvorfor de af mange anses som mere uønskede. Og naturligt nok – fordi det er for mange værre at få stjålet sine kreditoplysninger end det er få en computer ødelagt. Computeren kan dog indeholde nogle vigtige filer og dokumenter, hvorfor du altid bør have en backup klar, hvis du får virus på computer.

Malwares viser sig på forskellige måder. En virus viser sig ved, at din computer måske ikke kan starte ordentligt eller lukker ned, når du udfører bestemte handlinger. Det kan også være, at du slet ikke er i kontrol over din mus.

Ransomware er en malware, som går ind og læser en del af din computer, hvorefter du får en besked om, at du skal betale løsepenge for at åbne op for delen igen. Betalingen foregår via en krypteret bitcoin transaktion, som ikke kan spores. Prisen vil typisk være et par tusinde kroner.

Adware går ind og eksponerer dig for et utal af annoncer, som tilmed kan være svære at lukke ned. Hvis du oplever, at din computer er langsom, og du udsættes for mange reklamer, så kan det være, at du har adware.

Spyware går ind og overvåger dine handlinger på computeren. I bedste tilfælde bruges dine informationer kun til markedsføring, men i værste tilfælde stjæles dine oplysninger. Det kan eksempelvis være, at spywaren sporer alt det, du skriver på tastaturet og derved får indblik i adgangskoder og personlige logins.

Hvordan undgår man virus på computer?

Kort sagt er svaret, at du ikke skal downloade ting, som du ikke har tillid til. Det er gennem downloads og aktivering af programmer, at du får virus på din computer. Der er flere ting, du kan tage med i overvejelserne, når du skal vurdere, om en hjemmeside eller en mail virker reel.

  • Hvor kender du siden fra? Har du fået den anbefalet af en ven, eller ligger den højt på Google? Hvis den gør det, så er det typisk en god side. Men kender du ikke siden, og har du fundet den på side 7 på Google, bør du være lidt ekstra varsom. Forsøg her at finde anmeldelser fra andre, der har brugt siden eller virksomheden.
  • Er der dårlige oversættelser og grimt design? Så bør du også træde lidt forsigtigt, da hackere er notorisk kendt for ikke at kunne replikere professionelt design og copywriting.
  • Forsøger hjemmesiden at få dig til at downloade filer? Nogle hjemmesider starter automatisk download af filer, og det bør du reagere kraftigt på. Luk straks vinduet ned og slet filerne, hvis den downloadet noget.
  • Sørger du for at holde din enheds styresystem, programmer og apps opdaterede? Ellers er det noget, du bør gøre fremadrettet. Hackere og andre kriminelle udnytter nemlig de sikkerhedshuller, der kan være til stede, hvis din enhed ikke er blevet opdateret i lang tid. Jo bedre du er til at opdatere enheden, desto mindre risiko vil der være for at blive ramt af computer virus.
  • Ønsker du at surfe på nettet uden for hjemmet? Så undgå åbne trådløse netværk uden kryptering. Hvis det trådløse netværk ikke er beskyttet med kryptering, vil uvedkommende potentielt kunne opsnappe dine kreditkortoplysninger, adgangskoder og andre personfølsomme oplysninger. Den manglende kryptering gør det desuden lettere for kriminelle at placere computervirus på din enhed.

I bund og grund handler det om god mavefornemmelse, når du vil undgå virus på computer. Og selv hvis det skulle ske, at du får virus på computer, så fanger dit antivirus program det typisk. Men det kan være en nyligt udviklet virus, som endnu ikke er registreret af dit antivirus program, og derfor bør man altid tænke sig om, inden man downloader filer fra nettet.

Pas også på med mails. Selvom du får en mail fra en kendt afsender, så kan der godt gemme sig virus, hvis din kendte afsender har fået virus. Tjek igen derfor efter ting som dårligt/anderledes sprog, og spørg ind til, hvorfor du skal downloade filen, hvis det ikke står klart og tydeligt.

Sådan slipper du af med computervirus

Dit antivirus program skal nok fjerne din virus for dig. I hvert fald i langt de fleste tilfælde. Hvis du derfor ikke har noget antivirus program, bør du downloade et. Hos Northguard tilbyder vi antivirus til computer, som dækker alle typer malwares, som du kan være udsat for.

Vores antivirusprogram, der effektivt beskytter mod computervirus, findes til både Mac- og Windows-computere. Når du har udfyldt vores formular øverst på denne side, kan du klikke på Download under enten Windows eller Mac, alt efter hvilken computer du har. Straks herefter vil programmet blive hentet ned på din enhed.

Vi vil gerne gøre det sikkert at handle og logge ind på nettet, og derfor sidder vores IT-specialister hver dag klar til at gøre dit liv online så sikkert som muligt.