Ransomware er en kendt type af malware, som kort fortalt går ind og låser visse dele af eller hele din computer. Herefter får du en besked om, at du kun kan få adgang igen, hvis du betaler en løsesum – heraf ordet ransom, som på engelsk betyder løsesum.
Ransomware er et stykke kode, som du får på din computer ved at downloade en fil, hvor koden befinder sig på. Her er den plantet af en hacker, som ønsker sig adgang til din computer med henblik på økonomisk kriminalitet. Modsat andre former for malware stjæler den dog ikke dine oplysninger, men den vil i stedet kræve, at du sender penge til hackeren via eksempelvis bitcoins, hvor det kan være svært at spore modtageren.
Med Northguard antivirus beskytter du dig mod ransomware angreb, og vi vil rigtig gerne hjælpe dig og andre danskere med at beskytte sig optimalt. Vi opdaterer løbende vores antivirus system, så du med ro i maven kan benytte din computer. Vi anbefaler dog stadig, at du undgår at benytte sider, som kan give ransomware, og vi vil i denne artikel gøre dig lidt klogere på, hvordan du gør det.
Hvordan undgår man ransomware?
Ransomware kommer typisk på din PC gennem filer fra mails eller filer, du har downloadet fra nettet. Derfor kan du i langt de fleste tilfælde undgå ransomware, og de fleste andre typer af malwares, ved at gøre dig bekendt med de tegn på ”phishing”, som er de mest kendte. Det er nemlig muligt at identificere disse ondsindede filer og hjemmesider med et skarpt øje i langt de fleste tilfælde.
Phishing er, når disse hackere forsøger at udnytte din tillid til dit computersystem ved at give dig beskeder om, at din computer er inficeret med virus, eller at dine kreditoplysninger er lækket. De vil typiske have dig til at klikke på en knap for at løse ”problemet”. Men der er ikke noget problem, og du får faktisk kun et problem, når du har trykket på knappen og givet dine informationer væk. Det gælder altså for dig om ikke at tro på alt, hvad der står på nettet.
Derudover er der en række ting, du bør kigge efter, hvis du gerne vil undgå ransomware angreb på din computer:
Når du bruger en hjemmeside:
- Er du blevet henvist til siden fra en troværdig kilde? Hvis siden ligger højt på Google, eller du har fået et link fra en god kammerat, kan du nok godt stole på siden. Men hvis du har søgt længe og fundet det, du ledte efter, på side 5 på Google, bør du overveje en ekstra gang, om siden er god nok.
- Kan du finde anmeldelser af siden fra andre kilder end siden selv? Nogle sider er dygtige til at få det til at ligne, at de har en masse glade brugere, som downloader filerne. Men du bør lede efter objektive kilder på denne information. Det kan eksempelvis være Trustpilot.
- Ligner siden et professionelt stykke arbejde? Hvis tekst er god og velskrevet, og grafikken spiller, så er der større sandsynlighed for, at siden er god nok at bruge. Men hvis det hele sejler, og der er en stor downloadknap i fokus, så bør du være ekstra varsom.
- Er der blinkende lamper og masser af pop-up vinduer, der forsøger at få dig til at downloade noget? Så bør du kraftigt undgå at benytte siden. Det er nemlig ikke normal hjemmesideskik.
Når du tjekker din mail:
- Har du modtaget en mistænkelig mail fra en afsender, du ikke kender? Hvis den indeholder et link, du bedes klikke på, eller en fil, som du skal downloade, så lad være med det, hvis du ikke har afventet nogen mail.
- Har du fået en mail fra en, du kender, men skriver personen ikke som normalt? Så kan det sagtens være, at denne person har fået en virus, som spredes til dig, hvis du downloader noget fra personen. Tag derfor kontakt til personen for at høre, om det nu også kan være rigtigt, at han eller hun har sendt en mail.
Træd derfor altid varsomt, når du benytter dig af hjemmesider og åbner mails. En dårlig mavefornemmelse er som regel begrundet, og selvom man har et godt antivirus program, kan man ikke helt gøre, som man vil, når man benytter internettet, hvis man vil være totalt beskyttet mod eksempelvis ransomware angreb.
Vi vil hos Northguard rigtig gerne hjælpe dig med god antivirus, og vi sidder klar ved telefonen, hvis du vil hjælpes godt i gang.
Hvad er ransomware?
Ransomware er en type skadelig software (malware), der låser dine filer eller computeren og kræver, at du betaler en “løsesum” for at få adgang igen. Angriberne krypterer ofte filerne, så du ikke kan åbne dem, indtil løsesummen er betalt.
Hvad betyder ransomware?
Ransomware betyder en form for skadelig software (malware), der inficerer en computer, krypterer filerne og kræver betaling af en “løsesum” fra brugeren for at dekryptere og give adgang til filerne igen. Det er en digital afpresningsmetode, som cyberkriminelle anvender for at tjene penge.
Hvad er et ransomware angreb?
Et ransomware-angreb er en cyberangreb, hvor en hacker inficerer en computer eller et netværk med ransomware. Ransomware krypterer ofte offerets filer og kræver betaling af en “løsesum” for at dekryptere dem og give adgang tilbage. Formålet med sådanne angreb er normalt at tjene penge gennem afpresning af brugere eller virksomheder.
Hvordan undgår man ransomware?
For at undgå ransomware, installer og opdater antivirus og firewall, vær forsigtig med vedhæftede filer og links i e-mails, opdater systemet og programmer, tag sikkerhedskopier af filer, og undgå usikre websteder og upålidelige downloads.