PRØV GRATIS I 30 DAGE

Spyware

Beskyt dig, din data og computer med Northguard antivirus - Forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Spyware

Spyware er en type af malware, som kort fortalt går ind og overvåger dig med det formål at indsamle din informationer. Nogle typer af malware er mere ondsindede end andre. Du kan være heldig at få en spyware på din computer, som udelukkende går ind og henter oplysninger om dig i forbindelse med markedsføring, men du kan også være uheldig, at spywaren går ind og henter dine kreditoplysninger.

Spyware kan forhindres med et antivirus program, som det vi udbyder hos Northguard. Det er vigtigt, at du benytter et program, som løbende bliver opdateret, så nye udgaver af spywares også bliver opdaget, inden de infiltrerer din computer og gør skade. Du kan få en gratis prøveperiode, hvis du vil se vores produkt an.

I denne artikel vil vi gøre dig lidt klogere på, hvad en spyware er, hvordan du forebygger at få en spyware på din computer, og hvilke tegn der er på, at du har en spyware på din computer.

Hvad er spyware?

Spyware er et stykke software kodet af en hacker, som infiltrerer din pc med henblik på at stjæle dine informationer. Spyware kan overvåge mange forskellige ting, og det er blandt inklusive men ikke begrænset til:

 • Kreditinformationer
 • Loginoplysninger
 • Webaktivitet

Der er forskellige formål med de forskellige ting, og i langt de fleste tilfælde vil overvågningen bruges til at begå økonomisk kriminalitet i form af identitetstyveri.

Hackere vil typisk være interesseret i dine kreditoplysninger, men der findes også en form for spyware, der hedder adware. Adware henter oplysninger om din færden på nettet med henblik på at vise dig markedsføringsemner. Adware vil typisk også vise sig ved, at du får er enorm mængde reklamer, og du vil samtidig ofte opleve, at din computer bliver langsom.

Keylogging er en populær metode til at stjæle dine oplysninger. Her gemmes alle de ting, som du taster ind på tastaturet – sagt på en anden måde ved de alt, om dine loginoplysninger til diverse formål.

Hvordan får man spyware?

Spyware kommer dog ikke ud af det blå. Du skal nemlig have downloadet en fil, hvori dette stykke kode gemmer sig. Det kan være noget så simpelt som at downloade en video eller åbne en fil fra en mail. Det gælder derfor for dig at træde ekstra varsomt, når du bevæger dig rundt på nettet.

Som udgangspunkt bør du kigge efter nogle bestemte signaler, inden du vælger at downloade en fil fra en side eller klikke på noget.

 1. Vurder hjemmesiden, som du downloader fra. Ved du fra andre, at den er til at stole på?
 2. Fandt du den på side 5 på Google, eller lå den øverst? Jo bedre et site ranker på Google, jo større er chancen for, at der ikke gemmer sig ondsindede filer derpå.
 3. Virker siden professionel med grafik, billeder og tekst? Hackere er typisk ikke de bedste til at få en side til at fremstå som en professionel virksomheds side, og derfor kan du tyde meget fra dit førstegangsindtryk
 4. Er der mange blinkende grafikker, der forsøger at få dig til at downloade noget med det samme? I så fald bør du straks gå væk fra siden.
 5. Åbner der mystiske pop-up vinduer, som forsøger at få dig til at downloade noget? Så luk også straks disse sider ned

Du kan også få spyware ved at downloade eller klikke på en fil i en mail fra en kendt eller ukendt afsender. Det er vigtigt at være skeptisk over for alle mails, som du ikke afventer, og i særdeleshed dem, som beder dig om at downloade en fil.

Afsenderen kan godt være en person i dit kontaktkartotek, men der er nogle bestemte tegn på, at mailen ikke kommer fra din kontaktperson, men at den er skabt af en spyware, som har kontrol over, hvad den anden person sender ud.

Der er også her nogle tegn på, at det, du modtager, er en falsk mail med potentiel skadelig spyware:

 1. Er din kontaktperson dansk, men er mailen skrevet på engelsk? Så bør alarmklokkerne straks ringe, fordi hvorfor skulle personen pludselig skifte sprog, medmindre mailen var tiltænkt en anden person?
 2. Mailen kan kraftigt prøve at få dig til at åbne mailen med tricks som at sige ”Haha, se det her billede af dig!” eller lignende. Det må du ikke falde før, selvom du gerne vil se, hvad det er for et billede.
 3. Hvis mailen er meget ukonkret, og det ikke rigtig er beskrevet, hvorfor du skal downloade filen, forsøger hackeren at ramme bredt. Det skal du heller ikke falde for.

Tag kontakt til din kontaktperson og hør, om det nu kan passe, at den her mail er sendt med vilje til dig. Hvis noget ikke rigtig giver mening, så følg din mavefornemmelse og lad være med at åbne mailen.

Hvad kan man gøre ved spyware?

Hvis du har fået spyware på din computer, eller du mistænker det, så bør du køre en scan fra dit antivirus program. De fleste gode programmer søger løbende, og du bør derfor aldrig aktivt skulle køre en scan for at finde spyware, fordi de med eksempelvis Northguard bliver fanget, inden de når at komme ind og gøre skade.

Hvis du oplever, at dine informationer er blevet stjålet, skal du først og fremmest kontakte din bank og få lukket for din konto og dine kort. Herefter bør du tage kontakt til en IT-specialist og høre, hvad du skal gøre ved din computer, hvis du frygter, at spywaren stadig er på den.

Du kan hos Northguard tilkøbe en tryghedspakke, så du udover antivirus også får ubegrænset hjælp til din pc. Dette kan være i forbindelse med spyware, men det kan også være i andre henseender, hvor du tænker, at du får brug for PC hjælp. Spyware og andre former for malware er aldrig sjovt at døje med, men vi har med stor erfaring og et altid opdateret antivirus de optimale betingelser for at give dig en god oplevelse, når du bruger nettet.

Hvad er spyware?
plus

Spyware er en type skadelig software (malware) designet til at overvåge og indsamle oplysninger om brugere uden deres samtykke. Det kan stjæle personlige data, adgangskoder, browsinghistorik og andre følsomme oplysninger, ofte med det formål at begå identitetstyveri eller finansielle bedragerier.