PRØV GRATIS I 30 DAGE

Scan for malware

Med Northguard antivirus opnår du fuld beskyttelse mod ondsindet software - Forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Scan for malware

Malware er en sammensætning af de to engelske ord malicious og software, som i en dansk udgave bliver til ondsindet software. Det er et stykke kode, som går ind på din computer og enten trækker oplysninger ud omkring eller ødelægger dele af computeren, så den ikke kan bruges.

Malware og virus bruges tit til at beskrive det samme, selvom virus teknisk set er en underkategori til en malware. Det er vigtigt, at man jævnligt udfører en scan for malware med en malware scanner, som typisk vil komme i form af et antivirus program. Sådan et program har vi hos Northguard, og vi rigtig gerne hjælpe med at beskytte dig og andre i Danmark mod disse ondsindede softwares, så du kan bruge din computer og internettet i fred og uden risiko for angreb.

Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på malware, hvordan man opdager dem, og hvad man kan gøre for at forhindre, at de infiltrerer ens computer.

Scan for malware – hvad er en malware?

En malware har som udgangspunkt to intentioner, når den infiltrerer din computer. Enten vil den stjæle dine oplysninger med henblik på økonomisk kriminalitet og identitetstyveri, eller også er det et stykke kode, som er sat til at ødelægge hele eller dele af din computer.

Ved sidstnævnte drager hackeren ikke nogen fordel af det, men det kan benyttes i testfasen for at se, hvordan et bestemt stykke kode opfører sig på en rigtig computer. I sidste ende har det dog en stor betydning for dig, da den ødelagte software måske er komplet ubrugelig. Det er derfor vigtigt jævnligt at foretage en scan for malware, så du kan være sikker på, at din computer er fri for malware.

Hvad kan en malware scanner?

De fleste gode antivirus programmer laver en antivirus scan i baggrunden, når du bruger din computer, så du løbende holds informeret, uden at du skal foretage en aktiv handling. De fleste gode programmer vil forhindre at malwaren overhovedet kommer ind, så du ikke skal døje med den på din computer.

En malware scanner er bare et andet ord for et antivirus program. De er i bund og grund identiske, men antivirus program er det mest udbredte og mest populære udtryk, og derfor ved de fleste, hvad du taler om, når du spørger efter det.

Hvordan undgår man malware?

Selvom der findes mange gode antivirus programmer derude, så kræver det, at de konstant opdateres, hvis du vil forhindre, at nye trusler trænger ind på din computer. Det, som en malware scanner gør, er at sammenligne kendt ondsindet kodning med den kode, der forsøger at trænge ind på din computer. Hvis den kan se, at koden er ondsindet, fordi den matcher med noget i databasen, som tidligere er blevet markeret ondsindet, så fjerner den trusler.

Hos Northguard opdaterer vi vores antivirus scanner løbende, så nyere trusler også blive identificeret og fjernet, inden de kan nå at gøre skade. Så dit første step mod at undgå malware er at finde et godt antivirus program.

Derudover er der nogle forholdsregler, som du bør tage dig, når du agerer på nettet.

  • Benyt kun sider, som du har tiltro til
  • Tjek op på anmeldelser af en webshop, hvis du vil handle derfra
  • Lad være med at downloade ting, som du ikke ved, hvad er
  • Vær mere skeptisk, jo længere nede i Google siderankings siden befinder sig
  • Lad være med at åbne filer i mails, hvis du ikke har afventet dem

Generelt kan det siges, at man skal handle med omhu og bruge sin sunde fornuft, når man benytter internettet. Men det kan være svært at definere sund fornuft. I bund og grund bør du forholde dig skeptisk, når du downloader ting.

Hvis du gerne vil være helt sikker på, at du downloader noget, som ikke efterfølgende kræver scan for malware, så bør du alliere dig med folk, som kender til verdenen af IT. Hos Northguard har vi et hold af danske IT-specialister, som kan hjælpe dig med at identificere disse dårlige sider – og en hel masse andet.

Som en del af vores tryghedspakke får du nemlig ubegrænset adgang til PC hjælp, hvis du ikke er helt vildt ferm på den front. Tryghedspakken indeholder også vores malware scanner, altså vores antivirus, og du bliver derfor rigtig godt dækket ind, hvis du ikke er tryg ved at færdes online.

Hvilke tegn er der på, at man har malware og brug for et scan for malware?

Hvis du endnu ikke har en malware scanner, er der nogle tegn, som du kan lede efter, hvis du mistænker, at du har fået en malware på din PC.

Det kan blandt andet være:

  • Din computer kører meget langsomt. Dette kan skyldes spyware og adware, som er malwares, der trækker meget i din computers ydeevne.
  • Du har fået låst dele af din computer, og du får en besked om, at du skal betale et beløb for at få adgang til delen. Dette kaldes ransomware.
  • Dine kontakter modtagers mails fra dig med en fil download, som du ikke har sendt. Det kan betyde, at du fået en virus eller en orm.
  • Du bliver bombarderet med reklamer, som er svære at lukke ned, når du åbner en browser. Dette kan skyldes adware.

Jeg er bange for at miste mine dokumenter – hvad gør jeg?

Hvis du har nogle meget vigtige dokumenter på din computer, som du ikke kan risikere at miste, hvad end det er arbejdsrelateret eller feriebilleder, så bør du altid have en backup, hvor de kan ligge på. En backup kan være en online database, hvor du gemmer dine filer, så du altid har adgang til dem, uanset hvilken enhed du benytter. Går din computer altså ned, har du stadig filerne her.

Hos Northguard kan du også opgradere til denne løsning, så du ikke konstant skal foretage en scan for malware i ren usikkerhed over, om du nu også er dækket. Denne løsning kan du tilvælge ved siden af den pakke, som du nu engang har valgt.