En trojansk hest virus er en type af malware, som udgiver sig for at være et andet program eller en fil, end det i virkeligheden er. Da det betegnes som en malware, har en trojansk hest virus ondsindede intentioner, og disse forsøges altså at skjules ved at udgive sig som et legitimt program eller softwareopdatering.
Navnet stammer fra gammel græsk mytologi, hvor grækerne indtog Troja ved hjælp af en stor træhest, som gemte på en masse krigere, der skulle indtage Troja indefra. Grækerne fortalte trojanerne, at hesten var en takkegave, men i virkeligheden var det et forsøg på at infiltrere byen indefra. Denne virus har altså fået sit navn, fordi den udgiver sig for at være et godsindet stykke software, men i virkeligheden er den ondsindet og aktiveret med henblik på at ødelægge din computer eller stjæle dine oplysninger.
Det er essentielt, at man beskytter sig mod trojansk hest virus med god antivirus. Hos Northguard tilbyder vi antivirus, der dækker mod malwares, herunder trojansk hest virus, og lige nu kan få en gratis prøveperiode på vores antivirus software med softwarens fulde funktionalitet til din rådighed. Vi vil i denne artikel fortælle nærmere om, hvad en trojansk hest virus er, hvordan du kan genkende den, og hvordan du slipper af med den igen.
Hvad er en trojansk hest virus?
Som vi kort har været inde på, så er en trojansk hest virus en virus eller malware, som udgiver sig for at være noget andet, end det egentlig er. Den udnytter, at du benytter og har kendskab til en række programmer på din computer, som du har tillid til, ved at udgive sig for disse programmer.
Det kan eksempelvis være, at du bliver bedt om at hente en opdatering til Javascript fra en hjemmeside, du besøger. Det kan synes ret uskyldigt, da opdateringer til Javascript er noget, som du har downloadet før, men der kan altså gemme sig en trojansk hest virus i dette stykke software, som du henter.
Oftest sker der ikke noget ved at downloade softwaren i sig selv. Men når du aktiverer softwaren på din computer ved at trykke kør, så er det, at virussen aktiveres og går ind og ødelægger din computer og stjæler dine oplysninger – afhængigt af, hvad virussen er designet til at kunne gøre.
Når man udnytter folks tillid på denne måde, kalds det social engineering, og mange typer af virusser benytter sig af dette, når de vil inficere din computer. Nogle typer af virus og malwares forsøger også at fortælle dig, at din computer er i fare, og at du derfor hurtigt bør installere et program til at tjekke din PC. Virussen udnytter, at vi går i panik, når vi bliver fortalt, at vores computer er i fare, fordi vi i bund og grund ikke ved, om det er sandt eller ej, da det er de færreste, som har styr på en computers software og trusselniveau.
Hvordan genkender man en trojansk hest virus?
Det er her, hvor det godt kan blive lidt svært, fordi en trojansk hest virus jo netop skjuler sig som andre programmer. Dermed ikke sagt, at det er totalt tilfældigt, om du får virus eller ej, fordi det er det ikke. Der er nogle forholdsregler, du bør tage, når du er aktiv på nettet og downloader ting.
Du skal stille dig kritisk over for afsenderen på den side, som du downloader fra. Her er der nogle tegn, du kan kigge efter, hvis du vil nedsætte din risiko for at få en trojansk hest virus på din computer:
- Siden benytter dårlige oversættelser og dårligt sprog generelt. Hackere er gode til at kode, men de er sjældent lige så gode til at fremstille deres sider som legitime og professionelle virksomhedssider.
- Siden ligger lavet i Googles søgninger. Jo bedre brugeroplevelse, siden giver, jo højere er den i Googles rankings. De bedste søgninger på Google kan derfor typisk stole mere på, end hvis du finder et produkt på side 5, som du tænker, at du kan bruge.
- Du kan ikke finde anmeldelser af softwaren/siden andre steder på nettet, eller du finder kun dårlige anmeldelser. Hvis programmet eller siden har et dårligt ry, og folk beskriver problemerne omkring siden, så lad være med at bruge den. Lav derfor altid research først, hvis du mistænker, at siden er ondsindet.
- Der er et væld af annoncer, der er svære at lukke. Sider, der bombarderer dig med annoncer, er typisk ikke sider, der vil dig noget godt. Det giver en dårlig brugeroplevelse, og det skræmmer brugerne væk.
- Der sættes en download i gang, lige så snart du åbner siden. Luk da siden ned, og slet den downloadede fil, hvis du har downloadet den. Kør herefter en virusscan for at være helt sikker på, at den ikke har kørt noget på din computer.
En trojansk hest virus kan også gemme sig i mails fra personer og instanser, som du har tillid til. Hvis du bliver bedt om at downloade noget eller klikke på links, tjek derfor grundigt efter, om mail og afsenderen nu også er legitim. Eksempelvis vil SKAT og din bank aldrig bede dig indtaste dine personlige oplysninger på sider, der ikke er beskyttet med NemID.
Lav igen din research ordentligt. Du kan også vælge direkte at ringe til SKAT, politiet eller hvem du nu har fået en mail af for at høre, om det er normal procedure. De har typisk et indgående kendskab til, hvordan hackere udnytter deres navn og status.
Sådan slipper du af med en trojansk hest virus
Det bedste, du kan gøre, er at få dig et godt antivirus program. Programmet vil forhindre den trojanske hest virus i at trænge ind, men hvis den er på din computer, vil den også detektere den og fjerne den helt. Hos Northguard kan vi hjælpe dig med at beskytte din computer mod trojansk hest virus angreb samt andre typer af malwares. Tag blot kontakt til os i dag, og så vil vores IT-specialister hjælpe dig godt videre.
Hvad er en trojansk hest virus?
En trojansk hest-virus, ofte kaldet en trojan, er en type skadelig software (malware), som du utilsigtet kan støde på, når det udgiver sig for at være et legitimt program eller en fil. Når du installerer eller åbner det, får hackeren adgang til din computer uden din tilladelse. Dette kan føre til, at dine personlige data bliver stjålet, dit system bliver beskadiget, eller din computer bliver kontrolleret af hackere til skadelige formål.