PRØV GRATIS I 30 DAGE

Spyware program

Slip for bekymringerne omkring ondsindet brug af dig, din data og computer - Northguard antivirus forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Spyware program

Spyware er en type malware, som går ind og stjæler dine oplysninger ved at ”spionere” din computer. Oftest vil det være en malware, som forsøger at stjæle dine kreditoplysninger, men det kan også være med henblik på eksempelvis at stjæle information omkring din internetaktivitet, hvilket kan være relevant af markedsføringsårsager. Derfor er det nødvendigt med et spyware program, som kan detektere og fjerne potentielle trusler fra spyware.

De fleste antivirus programmer er designet til at holde spyware ude af din computer, og du kan derfor hos Northguard finde et spyware program som en del af vores antivirus, der holder din computer godt beskyttet. Du kan hos os få en gratis prøveperiode på vores antivirus program, som indeholder det samme som den betalte version.

Vi vil i denne artikel forsøge at gøre dig klogere på, hvad spyware er, hvordan du undgår det, og hvordan du fjerner det med et spyware program.

Hvad er spyware? Spyware program

Spyware er et stykke softwarekode, som er udviklet af en hacker til at inficere din PC med henblik på at stjæle dine oplysninger. Det kan være bank- og kreditoplysninger, men der findes også mindre kritiske typer af spyware, som ”blot” går ind og stjæler oplysninger om din færden online med henblik på at målrette annoncer mod dig.

Som udgangspunkt findes der fire typer af spyware:

Cookiessporing

Denne har vi kort været inde over, for det er denne, som sporer din færden online, så dine informationer kan bruges i forbindelse med markedsføring. Det er selvfølgelig ulovligt for virksomheder at spore på denne måde, men det gode for dig er, at den typisk er relativt harmløs for dig sammenlignet med de andre typer af spyware. Du kan opleve, at din computer bliver langsommere, afhængigt af hvordan den enkelte malware er kodet, men den stjæler ikke vitale kreditinformationer eller personlige oplysninger. Det eneste formål er at målrette annoncering mere effektivt, selvom det aldrig er rart at blive overvåget.

Systemovervågning

Denne er straks en smule værre, fordi du med denne type adware bliver overvåget i alt, hvad du foretager dig. Alle dine mails og chatlogs bliver her overvåget, men endnu værre er, at det er muligt for spywaren at se alle de ting, som du taster ind på tastaturet, hvilket gør det muligt for hackeren at få fingrene i alle dine koder og personlige oplysninger. Denne type adware sidder typisk i freeware, som er mindre softwares, som du har downloadet fra nettet.

Adware

Adware minder lidt om cookiessporing, men den adskiller sig ved, at du her bliver bombarderet med annoncer omkring ting, som du finder interessante. Den går altså både ind og stjæler dine dataoplysninger, samt smider et væld af annoncer i hovedet på dig, når du besøger websider. Disse annoncer er kendetegnet ved, at de er aggressive og svære at lukke ned, samtidig med at din computer bliver langsom, fordi malwaren tager meget af din ydeevne, hvorfor det er nødvendigt med et godt spyware program.

Trojansk hest

Du har muligvis hørt om en trojansk hest før, og den er rigtig farlig, fordi den udgiver sig for at være et legitimt program. Det kan eksempelvis være i form af en opdatering til din Java-afspiller eller lignende, hvor du ikke fatter mistanke ved første øjekast. Den går herefter ind og stjæler dine oplysninger om eksempelvis kredit og bank.

Sådan holder du spyware ude, inklusive brug af spyware program

Som første led i dit forsøg på at holde spyware ude af din computer er det vigtigt med et spyware program, som de fleste moderne og effektive antivirus programmer indeholder. De er nemlig kodet til at kunne detektere disse malware softwares, som går ind og sætter sig på din computer. Men selvom du har et godt spyware program, så bør du altid undgå at benytte hjemmesider og downloade filer, som spreder disse malwares.

  • Jo højere i Google hjemmesiden ligger, jo mindre er chancen for virus. Dette er en god tommelfingerregel, som du kan følge, når du leder efter noget bestemt til download på nettet. Det skyldes, at Google belønner gode hjemmesideoplevelser med høje rangeringer til de pågældende hjemmesider. Det er ikke nogen garanti, men det er en god indikation på, at hjemmesiden ikke indeholder spyware.
  • God og velskrevet tekst på siden er et tegn på professionalisme, og det er ofte her, at hackerne fejler. Vi har alle set skrækeksempler på dårlige oversættelser i forbindelse med, at nogen prøver at stjæle vores oplysninger, og du bør derfor holde dig fra sider, hvor sproget ikke fungerer.
  • Aggressive annoncer og blinkende bannere. Her er det meget i fokus, at du skal downloade en bestemt ting, og at det helst skal gå hurtigt. I denne forbindelse må du ikke lade dig skræmme af såkaldt scareware, som forsøger at skræmme dig med, at din computer er usikker, eller at dine kreditoplysninger er i fare. Det er de ikke, og du skal ikke downloade noget, hvis du får det at vide.
  • Hvis siden automatisk starter en download af en fil, uden du har bedt om det, så skal du straks lukke siden ned. Det er ikke normal skik for hjemmesider, og derfor bør du reagere på det. Ingen har lyst til at få filer ned på deres computer, som de ikke ved, hvad er, men dette er et desperat forsøg på at lægge malware på din computer.
  • Find objektive anmeldelser af siden eller filen, du vil downloade. Det er en god idé at tjekke op på, om andre finder siden legitim.

Alle disse er gode råd til færden på nettet, som du bør benytte sammen med dit spyware program. I bund og grund skal du ikke benytte en hjemmeside og downloade ting derfra, hvis du har en dårlig mavefornemmelse – better safe than sorry.

Hos Northguard vil vi gerne hjælpe dig med at være sikker på nettet, og vi vil rigtig gerne tage en nærmere snak om, hvordan vi kan beskytte dig og dine personlige oplysninger fra et blive misbrugt med vores spyware program, som er en del af vores antivirus.