Android er et operativsystem til blandt andet mobiltelefoner, og ligesom din Mac eller din Windows computer er din Android i farezonen for at få malware. Selvom malware til Android ikke er lige så udbredt som malware til eksempelvis Windows, bør du stadig være opmærksom på, om din Android har fået malware.
Det er heldigvis ofte mindre kompliceret at fjerne malwares fra Android, men vi kommer alligevel i denne guide med gode råd til, hvordan du undgår at få malware på din telefon i første omgang.
Kan man få Android malware?
Til alle softwarebaserede styresystemer med adgang til internettet kan der teknisk set udvikles malware, som står for ondsindet software, da software benytter kodning, som påvirkes af andre kodninger, når der skal foretages en handling.
Derfor kan du godt få Android malware, selvom du ikke umiddelbart er i farezonen, da de fleste malwares udvikles til Windows, som er det styresystem, der er mest benyttet verden over. Denne samme malware kan nemlig ikke benyttes til flere forskellige styresystemer, da de forskellige systemer har forskellige typer af kodning, som udfører en bestemt handling. En virus til en Windows computer virker altså ikke/opfører sig på en anden måde på en Android.
Hvad er tegn på Android malware?
Hvis du mistænker, at du har fået malware til din Android, bør du lede efter disse følgende tegn:
- Apps tager lang tid om at åbne
- Der er apps på din telefon, som du ikke selv har downloadet
- Forbrug af data, som du ikke husker
- Din telefon er langsom
- Du får mange pop-up annoncer
- Din telefon løber hurtigt tør for strøm
- Du bliver bedt om at betale en løsesum for at få adgang til dine billeder/filer
Flere af disse ovenstående tegn på virus behøves dog ikke være virus. Din Android vil med tiden tabe effekt, og derfor vil den blive langsommere og løbe hurtigere tør for strøm. Dette er dog en løbende proces, og hvis du oplever fra én dag til en anden, at din Android er meget langsom og løber hurtigt tør for strøm, så bør du reagere. Du er måske heldig, at det bare drejer sig om en softwareopdatering, men det kan også skyldes en malware.
Hvordan fjerner man Android malware?
Hvis du vil fjerne en Android malware, som du ved skyldes en bestemt app, som du måske ikke engang har installeret, så skal du gøre følgende:
- Start din telefon op i Safe-mode, så uofficielle apps ikke virker (såkaldte tredjeparts-apps).
- Klik på indstillinger og herefter Apps.
- Afinstaller den app, du mistænker for malware. Hvis appen er grå, betyder det, at den her givet sig selv administratorstatus, hvilket er et trick, som nogle malwareinficerede apps bruger. Gå til indstillinger, sikkerhed, device administrator/enhedshåndtering, hvor du kan fjerne administratorstatus på den mistænkte (og andre) apps.
- Genstart din Android op i normal mode.
Hvis du ikke umiddelbart kan finde en kilde i en app til malwaren, eller andre steder, så bør du kontakte en tekniker, som måske kan hjælpe dig med at løse problemet.
Hold dig til officielle apps og legitime sider
Der er mange måder at få malware på, og hvis du gerne vil undgå det, så du ikke udsættes for identitetstyveri og databrud, så bør du først og fremmest kun benytte officielle apps fra Androids app store samt udelukkende benytte legitime sider.
Tredjeparts apps er apps, som du henter udenom den officielle app store på din smartphone. Der er altid en risiko forbundet med disse, da de ikke er godkendt af Androids app store. Der kan derfor være malware og andet skidt herpå.
Det kan være svært at spotte, om en side er legitim eller ej, men du skal her bare bruge din sunde fornuft. Lad være med at downloade ting fra sider, som ikke ser professionelle ud, og som har dårlig tekst. Det samme gælder, hvis du modtager en mail eller en sms, hvor det måske ligner en dårlig oversættelse. Fald heller ikke for, hvis politiet, din bank eller SKAT sender dig en sms for at bede dig sende dine oplysninger over mobilen. De vil altid bede dig logge ind med NemID først, så dine oplysninger netop ikke er udsatte.
Som en sidste instans kan du installere en antivirus app, hvis du gerne vil undgå Android malware på din telefon. Der findes flere forskellige, og du kan i din app store tjekke, hvilke der har fået de bedste anmeldelser og dernæst downloade din ønskede antivirus til android. Vi håber, du kunne finde denne artikel brugbar.
Derfor skal du vælge Northguard til at scanne for android malware
Vi har din computers sikkerhed i tankerne, og derfor vil vi også gøre dig klar over, at du ikke skal stole på alle scannere på nettet. Hold dig altid til sider, der er transparente og kan kontaktes, og brug den sunde fornuft, når du vælger.
Med virus advarsel til android kan vi hjælpe dig med at beskytte din telefon, computer og tablet mod hackere og virus, som af den ene eller anden grund har fundet vej til dine enheder. Selvom den sunde fornuft er med hele vejen igennem, kan uheldet være ude, og det er bedre at opdage det, før det er for sent.
Vi kan hjælpe dig, der bruger android, lige såvel som mac. Alle skal kunne benytte deres enheder med ro i maven, og er du bekymret for, at ubudne gæster har fået adgang, kan vi scanne.