PRØV GRATIS I 30 DAGE

Ransomware beskyttelse

Beskyt din computer mod ondsindet software med antivirus fra Northguard - Forsvarer mod vira, ransomware, og vi giver tryghedsgaranti. Bedst bedømte på Trustpilot.

Fornavn er påkrævet

Efternavn er påkrævet

Indtast venligst en gyldig email

Telefonnummer påkrævet. Indtastes uden +45

Accept er påkrævet

Ransomware beskyttelse

Ransomware er en type af malware, som går ind og låser dit system for derefter at opkræve en løsesum for at give dig adgang igen. Det kan både være hele dit system, men det kan også være dele af dit system, som bliver helt låst af. Du får ransomware ved at downloade ting fra ondsindede websites eller fra mails, hvor det eksempelvis kan gemme sig i et Word- eller PDF-dokument.

Det er essentielt, at du sikrer dig optimal ransomware beskyttelse ved at installere et antivirus program, da det kan være svært at gennemskue, hvordan ransomwaren gemmer sig og infiltrerer din computer. Hos Northguard får du et antivirus program, som beskytter dig mod ransomware, og vi opdaterer konstant vores service, så du altid er så godt beskyttet som muligt.

Vi vil i denne artikel gøre dig klogere på, hvad ransomware er, og ikke mindst hvordan du undgår at få ransomware på din computer.

Hvad er ransomware?

Ransomware er en malware udviklet af en hacker, som ønsker at infiltrere din computer med henblik på afpresning og heraf økonomisk kriminalitet. Hackeren vil forsøge at få dig til at downloade en fil fra nettet eller fra en mail, hvori denne ransomware ligger. Ransomware er et stykke kode, som hackeren har udviklet, og som går ind og udfører en bestemt handling på din computer – i dette tilfælde låser den hele eller dele af din computer, og derfor er det vigtigt med beskyttelse mod ransomware.

Du kan få ransomware, uanset om du har Mac eller en PC. De fleste typer af malwares er dog udviklet til PC, da det anslås, at cirka 75 % af alle computere verden over benytter Windows, og softwaren i ransomwaren kan kun virke på ét styresystem. Det skal kodes anderledes, hvis det skal virke i et andet styresystem.

Hvad kræver hackeren af mig?

Ransomware er skabt med henblik på økonomisk kriminalitet, men den stjæler som sådan ikke dine oplysninger. I stedet bedes du overføre et beløb via en krypteret transfer, så modtageren ikke kan spores. Beløbet kan variere, men gennemsnitligt kan du forvente at betale 2.000-3.000 kroner, da hackeren jo gerne vil have pengene. Hvis beløbet var 10.000 kroner, ville det bedre kunne svare sig for dig at købe en ny computer, hvis du ikke er i stand til at få ransomwaren af computeren med god ransomware beskyttelse.

Beløbet svarer dog cirka til det, som du gerne vil betale for at få adgang til dine filer, som er låst af malwaren. Derfor er det altid en god idé at gemme dine vigtigste dokumenter og filer i en backup, så du altid har adgang til dem uanset computer, så du ikke er afhængig af én computer, hvor de ligger på.

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet inficeret?

Du bør ikke betale løsesummen. Det fortæller nemlig hackeren, at deres metode virker, og de vil derfor fortsætte med at sende ransomware i omløb. I stedet bør du undersøge, om det er muligt at genfinde de låste filer på en eller anden måde, eventuelt ved brug af en IT-specialist, som har erfaring med beskyttelse mod ransomware.

Det bedste, du kan gøre, er at undgå at blive inficeret til at starte med, og det kræver et antivirus program til beskyttelse mod ransomware. Hos Northguard kan vi tilbyde vores tryghedspakke, hvor du både får vores prisvindende antivirus program samt PC hjælp fra vores danske IT-specialister, som kan hjælpe dig med dine computer problemer – eksempelvis hvis du mistænker, at du har fået en ransomware på din computer og gerne vil have den væk.

Sådan genkender du ondsindede mails og websites – ransomware beskyttelse

Det kan være svært at gennemskue, om en mail eller et website er godsindet, men hvis du gerne vil undgå ransomware på din computer, er det vigtigt, at du handler med omtanke, når du benytter internettet. Lad være med at stole på alle de informationer, som du får at vide. Hackere bruger nemlig noget, der hedder social engineering, når de forsøger at skabe tillid til dig.

Social engineering omhandler det at skabe tillid hos dig og andre potentielle udsatte ved at vise sig som en kendt virksomhed, institution eller person. Det kan eksempelvis være SKAT, politiet, Apple eller din kollega. Et eksempel på en mail kunne være en besked fra ”politiet”, som skriver noget lignende:

”Download dokumentet og udfyld dine informationer – vi har noget vigtigt, vi skal fortælle dig”.

Hvis du får denne besked fra nogen, der tilsyneladende arbejder hos politiet, bliver man lidt bange, og man får lyst til at gøre, som de beder om. Men det er netop sådan, at hackeren får adgang til dig og dine oplysninger, og i stedet vil dokumentet køre ransomwaren på din computer. Denne besked kan komme i mange forskellige former fra mange forskellige falske virksomheder, institutioner og personer, men du kan genkende den ved:

  • Der lægges et pres på for at få dig til at downloade filen
  • Der er muligvis stavefejl, og det virker som en dårlig oversættelse
  • Mailadressen ser underlig og uofficiel ud
  • Den forsøger at vække stærke følelser eller trang i dig

Et andet eksempel kan være, at en person, du har i din kontaktbog, er inficeret med malware, som spreder ransomware. Du vil muligvis genkende adressen og tænke, at mailen er god nok, men det er sjældent, at vi sender ting over mail uden at gøre opmærksom på det først. Her forsøger hackeren at udgive sig for en person, du kender, og derved forsøge at spille på den tillid. Hvis du ikke har ordentlig ransomware beskyttelse, kan du genkende disse mails ved:

  • Mailen vil muligvis være på engelsk fra en dansk person
  • Der bruges sprog, som personen normalt ikke bruger
  • Personen vil sige, at du bør tjekke disse billeder af dig ud eller forsøge at vække en trang i dig på anden måde

Det er vigtigt, at du har god ransomware beskyttelse, fordi det kan være svært at komme af med. Det bedste råd er derfor at forhindre malwaren i at trænge ind i første omgang.