Vigtigheden i at opdatere

Opdateringer over det hele – igen og igen!

Computere, smartphones, tablets, fjernsyn, smartwatches, bluetooth -anlæg og alle andre enheder som indeholder software for at fungere, skal alle med jævne mellemrum have deres systemer opdateret.

Vi kender det alle sammen – vi tænder for computeren eller vores smartphone, og med det samme tikker en meddelelse ind: Der er en opdatering klar, og vi kan enten vælge at installere nu, eller gøre det senere.

Selvom lysten til at bruge sin enhed med det samme er stor, er det kloge valg at få ordnet opdateringen med det samme i stedet for at udskyde det, men hvem har ikke trykket “senere” mindst en gang i livet? Den digitale snooze-knap er fristende, men det kan blive dyrt at vente.

Snart ser vi en ny udgave af windows (11), og vi har alle lige fået at vide at vi skal udskifte vores NemID med det nye MitID – men hvorfor bliver tingene hele tiden skiftet ud? Er det ikke godt nok i forvejen eller er det “bare” en måde hvorpå IT virksomhederne kan få flere penge ud af forbrugerne?

Der er flere grunde, men den vigtigste er nok sikkerheden:

Firmware, altså den software computerne i vores enheder bruger til at fungere, er under konstant angreb fra hackere som forsøger at udnytte uopdagede sikkerhedshuller til at snige sig ind på enhederne for enten at overvåge, opsnappe vores personlige oplysninger eller tilgå financielle informationer. Opdateringerne som bliver udsendt fra producenterne er med til at lukke disse sikkerhedshuller så snart de bliver opdaget, hvilket gør hackernes forsøg umulige. Når man opdaterer sine enheder med det samme, lukker man derfor en dør der står på klem, hvilket gør at tyveknægtene skal have en “nøgle” for at komme ind.

Hvad gør man hvis tyven får fat i nøglen?

Hackere kan få adgang til dine enheder på mange forskellige måder, også selvom “døren” er låst. Fælles for dem alle er dog at de involverer “fejl” for forbrugerens side, enten i form af naivitet, eller for svage kodeord:

  • Phishing mails, hvor forbrugeren klikker på et link de ikke burde
  • Falske programmer, hvor man i god tro installerer en virus på sin computer
  • Brute-force angreb, hvor hackeren udfører det hårde arbejder og bruger programmer til at “gætte” sig frem til nøglen

Der er flere måder man kan sikre sine enheder, men den letteste måde er at altid have sin enheder fuldt opdateret for at lukke hullerne, og derudover have en “vagthund” i form at en effektiv antivirus/firewall-løsning, som kan filtrere de skadelige link og programmer fra, så man er sikret selvom man begår fejl.

Har du brug for hjælp til at blive sikret tilstrækkeligt? Hos Northguard tilbyder vi løsninger til alle bruger-niveauer, så uanset om du først lige har fået din første computer, eller om du er ekspert, har vi sikkerheden, og den hjælpende hånd, til dig.

Kontakt os på telefon 70206065 og lad os hjælpe dig i gang med sikkerheden, vi hjælper dig uanset om du bruger Mac, Pc eller android!