Netbank, sociale medier, sms’er, e-mail – vi bruger vores smartphones til alt, og de er blevet en fasttømret del af vores hverdag. Derfor bugner de også med personlige oplysninger, der gør dem til guldgruber for hackere. Mange tror, at det kun er computere, der kan blive udsat for hacking, men faktisk er smartphones lige så udsat.
Men hvordan finder du ud af, om din mobiltelefon er blevet hacket? Det dykker vi ned i her, hvor vi også giver dig råd til, hvordan du forhindrer hacking, og hvad du kan gøre, hvis skaden er sket.
Hvordan foregår hacking af smartphones?
En smartphone kan blive hacket ved brug af flere forskellige metoder. Måske er du af den opfattelse, at en hacker skal besidde særlige tekniske egenskaber, men faktisk er det ikke alle metoder, der kræver lige stor it-viden.
Sim-swapping
Når en hacker benytter sig af Sim-swapping til at hacke en mobiltelefon, overtager vedkommende dit telefonnummer og overfører det til sit eget SIM-kort. Herved får vedkommende adgang til alle dine forskellige konti.
Phishing
Denne hacking-metode er en af de mest almindelige. Her vil du modtage en e-mail eller sms, der beder dig om at klikke på et link. Det kaldes et phishing-link. Klikker du på det, installerer hackeren ondsindet software (malware) på din smartphone.
Faktisk kan du også få disse links på sociale medier. Modtager du en dag et mystisk link fra en af dine venner, så undgå at åbne det, da de kan have fået deres profil hacket.
Malware over offentlige netværk
Hvis du benytter dig af offentlige WiFi-netværk, kan der være risiko for, at din mobiltelefon bliver inficeret med malware. Hackere kan bl.a. oprette falske netværk, der vil føre dig til skadelige hjemmesider.
Nogle hackere bruger også ladestationer til at tiltuske sig dine informationer. Her stjæler de info via et USB-kabel på ladestationen.
Spyware
Denne metode kræver ikke stor it-viden at udføre. Via spyware eller “spion”-apps kan hackeren indsamle dine oplysninger og overvåge din telefonaktivitet. Disse apps kan hurtigt installeres på din mobiltelefon, hvis den ikke er sikret godt nok.
Er min mobil hacket? Sådan finder du ud af det
Har din smartphone opført sig lidt underligt på det sidste, og drænes batteriet langt hurtigere, end det plejer? Så er der risiko for, at en hacker har fundet vej ind i den.
Der er flere tegn, der afslører en hacket mobil:
Større forbrug af mobildata
Bruger du din mobiltelefon som vanligt, men opdager du en dag, at du har brugt langt mere mobildata, end du plejer? Det kan skyldes, at en hacker har en finger med i spillet. Overforbrug af mobildata uden en plausibel forklaring kan være et resultat af, at hackeren har inficeret din mobil med malware. For at malwaren kan overvåge dig og din mobil, vil den bruge en stor mængde af din data.
Apps eller beskeder, du ikke genkender
Et andet tegn på en hacket mobil er, at der pludselig dukker apps op, du ikke har downloadet. Det kan også vise sig i beskeder, du ikke genkender eller har sendt, eller måske modtager du kvitteringer fra ting eller ydelser, du ikke selv har købt.
En varm og langsom telefon
Hvis din smartphone pludselig overopheder og bliver langsom, når du bruger den, kan der selvfølgelig være en helt naturlig årsag til det. Måske er det en ældre model, der har opbrugt al lagringsplads og derfor hurtigere bliver belastet. Men det kan også være et fingerpeg om, at din mobil er blevet hacket.
Din mobil opfører sig mystisk
Er din mobil blevet hacket, kan den begynde at opføre sig mystisk. Måske crasher dine apps, eller de kan slet ikke starte, eller måske tænder de uventet. Vær derfor opmærksom på det.
Du får uventede pop-up-beskeder
Begynder du at få pop-up-beskeder og reklamer på din skærm ud af det blå, er det ofte et tydeligt tegn på, at skaden er sket, og at din smartphone er blevet hacket.
Hvad skal du gøre, hvis din mobil er blevet hacket?
Du kan ikke direkte tjekke, om din smartphone er blevet hacket, men du kan gøre nogle tiltage for at fjerne eventuel malware:
- Kør en scanning af din mobil med et antivirusprogram for at slippe af med skadelig software.
- Har du mistanke om, at en hacker har fået adgang til din mobil, skal du straks skifte din adgangskode.
- Slet apps, du har downloadet i tiden, op til, at din mobil begyndte at opføre sig underligt. Det gælder uanset, om dit antivirusprogram har fundet malware eller ej.
- Sluk for WiFi-forbindelsen og din mobildata, når du ikke er på din smartphone. På den måde kan skadelige apps ikke sluge din data i den tid, du ikke bruger mobilen.
- Gendan din smartphone til fabriksindstillingerne. Ofte er dette sidste udvej.
Hvordan forebygger du, at din mobil bliver hacket?
Der er heldigvis flere ting, du kan gøre for at forhindre hackere i at finde vej ind i din mobil:
- Det kan være en god idé at benytte en VPN-forbindelse, når du befinder dig på nettet. På den måde bliver dine data krypteret og din IP-adresse skjult, når du opretter forbindelse til WiFi. Det øger din online sikkerhed.
- Har du en iPhone, bør du deaktivere Siri. Siri kan nemlig også blive udsat for hacking, hvorved en hacker kan aflytte dine samtaler.
- Brug et antivirusprogram og hold det opdateret. På den måde undgår du at bevæge dig ind på usikre websites eller at downloade skadelige filer. Det holder dig hele tiden et skridt foran hackere, der ønsker at inficere din mobil med malware.
Kan du opspore hackeren af din mobil?
Hvis din mobiltelefon er blevet hacket, ønsker du måske at finde ud af, hvem der har gjort det. Det er dog en større proces at finde frem til hackeren, og i nogle tilfælde har du brug for at alliere dig med en specialist på hacking-området.
Du kan dog godt selv foretage dig lidt detektivarbejde. Tjek f.eks., om du for nylig har været i kontakt med nogen, du ikke kender eller har interageret med underlige konti på sociale medier. Har du fået opkald fra mystiske numre, er det også en god idé at slå dem op på nettet.
Undersøg også, om en fremmed person fysisk har haft din mobiltelefon i hænderne. Måske har personen knækket dit password og på den måde fået adgang til indholdet på telefonen.