Sådan øger du din sikkerhed på nettet – 4 gode råd

Lige så fantastisk som internettet er, lige så usikkert kan det også være at færdes på. I vores digitale tidsalder er hacking desværre blevet en hverdagsting, og vi er alle i fare for at blive udsat for hackerangreb.
Heldigvis behøver det slet ikke at være vanskeligt at øge sin sikkerhed på nettet. Her i indlægget kan du blive klogere på onlinesikkerhed, samt hvad du kan gøre for at færdes sikkert på nettet.

Få en sikker hverdag online

Med internettet har privatpersoner, virksomheder og offentlige myndigheder fået et ocean af muligheder. Desværre gælder det samme for IT-kriminelle. Hacking, spam-mails, identitetstyveri, overvågning og stjålne kontooplysninger er blot nogle af de risici, vi udsætter os selv for, når vi bruger nettet – i hvert fald hvis vi ikke passer på.
Du kan nemlig gøre en indsats for at øge din internetsikkerhed, og det behøver slet ikke at være besværligt.

Grundlæggende handler sikkerhed på nettet om at beskytte dine personlige oplysninger online. Hvor godt dine oplysninger beskyttes, afhænger f.eks. af stærke passwords og din generelle adfærd på nettet.

1. Lav sikre passwords og slå to-trins-login til

Hvis du anvender den samme adgangskode til flere forskellige konti, er du et let offer for en hacker. Når først hackeren har knækket dit password til én konto, har vedkommende pludselig adgang til dine sociale medier, din e-mailkonto og alle andre sider, du ofte logger ind på. Det er lidt ligesom nøglen til din hoveddør. Får hackerne fat i den, kan de gå direkte ind i din computer, hvornår det skal være.

Gennemgå dine passwords

Du skal derfor altid sørge for at lave et unikt password til hver af dine konti. Faktisk skal koderne overhovedet ikke minde om hinanden. De bør være på mindst 12 tegn og indeholde bogstaver, tal og specialtegn.
Har du svært ved at huske de forskellige koder, kan du med fordel bruge en password-manager. Det er et program, der holder dine koder samlet et sikkert sted, og som hjælper dig med at ændre dem, hvis en hacker får fat i dem.

To-trins-login

For ekstra netsikkerhed er det en god idé at slå to-trins-login til. Som navnet antyder, foregår dit login i to trin. Du kender det fra MitID, hvor du først skriver dit bruger-id og derefter bekræfter din adgang i MitID-appen.
To-trins-login kan sammenlignes med en hoveddør, der kun kan åbnes med to nøgler. Den første nøgle er en pinkode, og den anden er et personligt ID, som kun du har.

Lange passwords og to-trins-login gør det meget sværere for hackere at knække dine login-oplysninger.

2. Vælg en sikker browser

Når du er på nettet, bruger du en browser. Det er faktisk det program, der gør det muligt for dig at bruge din netbank, at shoppe online og at logge på din Facebook. Der findes et utal af browsere, som alle har sine styrker og svagheder. Det er derfor vigtigt, at du finder den, der matcher dine behov, så du får den bedste sikkerhed på nettet.

Tjek sikkerhed og anonymitet, når du vælger den browser, du vil bruge.

  • Sikkerhed: Browseren skal beskytte dig mod virusangreb ved f.eks. at advare dig, når du er ved at klikke dig ind på en usikker hjemmeside.
  • Anonymitet: Browseren skal sørge for, at selskaber og andre parter ikke samler data om dig og dine gøremål på nettet.

Der findes gode browsere, hvor du både er sikker og helt anonym. Dog er de stadig meget langsomme. Undersøg derfor de forskellige browsere nærmere, og vælg den, der passer bedst til dine behov.

3. Vær opmærksom på mistænkelige e-mails og sms’er

En af de mest almindelige former for IT-kriminalitet er phishing, og der er høj sandsynlighed for, at hackere allerede har forsøgt at udsætte dig for dette. Phishing er en type cyberkriminalitet, der har til formål at franarre dig dine personlige oplysninger såsom dit navn, din adresse, dine kreditkortoplysninger samt dine passwords til din e-mail eller profiler på sociale medier.
Selve motivationen bag disse angreb er i langt de fleste tilfælde af økonomisk karakter. Hackerne forsøger altså at stjæle penge fra dig.

Hvordan foregår phishing?

Phishing foregår hovedsageligt gennem e-mails, som hackerne sender ud til uskyldige borgere, men angrebene kan også tage form af sms’er (det kaldes “smishing”) eller beskeder på sociale medier.

I disse e-mails og sms’er opfordrer hackerne dig til at klikke på et link, der fører dig til en hjemmeside. Ofte ser hjemmesiden utrolig troværdig ud og vil til forveksling ligne en side fra en virksomhed eller myndighed, du kender. Du vil nu blive bedt om at indtaste personlige oplysninger, og når du bekræfter, bliver de sendt direkte til hackerne.

Er du blevet kontaktet?

Får du e-mails eller sms’er, der lokker dig til at gå ind på en side, bør dine advarselslamper tænde. Undersøg altid afsender ved f.eks. at søge på telefonnummeret på nettet eller ved at holde markøren over navnet i e-mailen. Typisk vil e-mailadressen indeholde en lang række tal og bogstaver, som afslører hackeren.

Husk på, at offentlige myndigheder og banker aldrig beder dig om personlige oplysninger i e-mails eller sms’er. En god forholdsregel er derfor at afholde dig fra at klikke på links. Markér i stedet beskeder som spam eller slet dem helt. Så øger du din sikkerhed på nettet.

4. Beskyt dig mod ondsindet software med et antivius-program

Klikker du på et tvivlsomt link, besøger en usikker hjemmeside eller downloader en fil, risikerer du, at en hacker inficerer din enhed med virus og ondsindet software, også kaldet malware. Det kan beskadige din enhed og potentielt stjæle dine passwords. Du skal derfor af med virussen så hurtigt som muligt.

Du kan med stor fordel anvende et antivirusprogram til at beskytte dig selv og din enhed. Man kan sammenligne et antivirusprogram med en sikkerhedssele i bilen. Selvom du er en dygtig bilist, kan det stadig gå galt. Derfor er sikkerhedsselen altid rigtig god at have.

Vær kritisk, og brug din sunde fornuft

Når du færdes på nettet, skal du altid forholde dig kritisk, inden du taster og klikker. Virker noget for godt til at være sandt, er det højst sandsynligt også tilfældet.
For hackere er dine personlige oplysninger mere værd end guld. Brug derfor din sunde fornuft, og lad være med at acceptere alt for pålydende. På den måde øger du din sikkerhed på nettet og kan være tryg, når du klikker.