Sikker mail: Sådan krypterer du dine mails

Når vi krypterer vores mails, så sikrer vi, at indholdet kun kan læses af den tilsigtede modtager. Dermed kan vi sende personfølsomme oplysninger via mail uden at skulle frygte, at disse bliver opsnappet af en tredjepart. Kryptering af mail er et godt værktøj at benytte sig af, når man ønsker at højne sin IT-sikkerhed.

I dag har vi mere end nogensinde fokus på IT-sikkerhed, når vi sender mails – simpelthen fordi, det i stigende grad er nødvendigt. De forskellige e-mail-udbydere har forskellige krypteringsløsninger, og vi vil herunder gennemgå de mest brugte af disse.

Kryptering af Outlook mail 

Outlook understøtter en S/MIME kryptering, der kan benyttes mellem Outlook-konti, når både afsender og modtager har S/MIME slået til. Dette gøres på enkel vis under indstillinger – tryk på tandhjulet og derefter S/MIME-indstillinger. Her kan du kryptere enkelte eller flere mails, og på den måde sende din post sikkert. Dine muligheder er fleksible, og opsætningen er både nem og intuitiv.

Kryptering af Gmail 

Gmail krypterer, når muligt, automatisk dine meddelelser og benytter samme S/MIME kryptering som Outlook. Hvor vidt dine Gmails sendes krypteret eller ej, afgøres af modtagerens mail. Du kan altid tjekke krypteringsniveauet på dine mails – dette er angivet i farven på det hængelåssymbol, du finder til højre for en given modtager.

Kryptering af Yahoo mail 

Yahoo har ikke et indbygget krypteringsværktøj, og du er derfor nødt til at benytte dig af et værktøj fra en tredjepart, når du ønsker at kryptere dine Yahoo mails. Der findes flere forskellige af disse værktøjer, hvor de der er bedst kompatible med Yahoo er værktøjer som f.eks. Ciphermail eller Mailvelope.

Kryptering af IOS mail 

Også IOS er kompatibel med S/MIME krypteringsværktøjet og har dette indarbejdet i systemet. Når du vil kryptere en IOS mail, skal du blot vælge “Krypter som standard” i indstillingerne. Herefter vil du, hver gang du sender en mail, få valget direkte i mailformatet. Her finder du et hængelåsikon ved siden af modtageren i adressefeltet – dette kan du låse eller låse op, som du synes og ønsker.

Øvrige krypteringsmuligheder

Når du arbejder med et mailsystem, der ikke har et indbygget S/MIME krypteringsværktøj, så er du nødt til at lave en manuel opkobling for at kryptere dine mails – som vi for eksempel så det med Yahoo mail.

Der findes en bred vifte af forskellige mailkrypteringsprogrammer. De fungerer grundlæggende på samme vis, men der kan være nogle forskelle i opsætning og brugervenlighed, ligesom at der er forskel i, hvilke e-mail-klienter de forskellige værktøjer er kompatible med. Derfor bør du altid undersøge og læse op på de enkelte, inden du træffer et valg.

De mest populære er Protonmail og Enlocked, der på hver sin vis giver brugeren flere muligheder for at kryptere og sikre sin post. Protonmail fungerer desuden som sin egen e-mail-udbyder, hvor du kan sende sikker post direkte fra systemet.