Del ikke dit helbred med alle!
I disse Corona-tider er der adskillige grupper på de sociale medier som opfordrer til at man deler sine helbredsmæssige data, og selvom det kan virke som en god idé at være med til at indsamle information, skal man passe gevaldigt på at det ikke er de forkerte som ender med at have informationerne.
“Vi anerkender fuldt ud de gode intentioner og kan også sagtens forestille os, at det kan være gavnligt for sundhedsmyndighederne at modtage disse data. Men vi vil dog også opfordre alle til at bruge deres sunde fornuft og tænke sig godt om, inden de deler deres helbredsoplysninger,” siger Cristina Angela Gulisano, direktør i Datatilsynet og fortsætter:
“Det kan sagtens være både lovligt og prisværdigt, men det kan også være det modsatte, og derfor anbefaler Datatilsynet, at vi alle stiller os selv nogle spørgsmål, inden vi deler vores oplysninger.”
Datatilsynet har derfor samlet nogle tips og forholdsregler til hvad man skal være opmærksom på:
Hvad skal du overveje?
- Hvem står bag indsamlingen? Er det en offentlig (sundheds)myndighed, en virksomhed, en organisation eller en privatperson, som beder om dine helbredsoplysninger? Og er det i det hele taget nogen, som du har tillid til?
- Hvad er formålet? Kortlægning af corona-udbredelse! Ja, men er det tydeligt, at dine oplysninger ikke skal bruges til andre ikke helt så saglige formål?
- Hvem deles oplysningerne med? Er der f.eks. myndigheder, der har efterspurgt data fra netop dette site eller denne app? Og giver du også lov til, at oplysningerne deles med andre – f.eks. private virksomheder?
- Hvor og i hvor lang tid opbevares oplysninger? Står der noget om, hvordan dine oplysninger opbevares? Og hvor længe vil oplysningerne blive gemt?
- Hvad er dine muligheder for at fortryde? Kan du få oplysningerne slettet igen, hvis du fortryder?
- Hvilke oplysninger taler vi om? Spørges der ind til oplysninger, som ikke umiddelbart har noget med coronavirus at gøre – f.eks. bankoplysninger – bør det være et advarselssignal til dig