Lad børnene færdes sikkert på nettet!

Lad børnene bruge internettet – på den rigtige måde!

Vi kan ligeså godt indse det – internettet er kommet for at blive.

Mange forældre med børn i en alder hvor internettet begynder at blive interessant har et sjovt dilemma: Hvordan gør vi nu hvor vores forældre ikke havde samme problemstilling?

For det er nemlig et stort dilemma – og ligesom det er vigtigt at lære at kigge sig for i trafikken, er det også vigtigt at lære børnene at færdes rigtigt på internettet.

Når det kommer til trafikken er det jo nemt nok; vi kan tage børnene med ud i trafikken og lære dem at se til begge sider og ikke gå over for rødt. På internettet kan det være mere vanskeligt at gennemskue, både for børn og forældre, hvor det er sikkert at færdes. Derfor er det vigtigt fra en tidlig alder at lære børnene hvad der er ok at gå ind på af hjemmesider og hvordan man skal opføre sig på nettet – og også vigtigt at hjælpe dem til hvordan man bedst bruger computere og lignende.

Ud over selvfølgelig at have en effektiv sikkerhedsløsning installeret på computeren, er der også en række retningslinjer man kan følge for at give barnet den bedst mulige oplevelse af internettet – vi har samlet de vigtigste her:

  • Sæt tidsbegrænsninger der passer til børnenes alder: Jo yngre et barn, jo mindre tid anbefales det at de bruger foran en skærm (max 30 minutter for en 3 årig, 1-2 timer for en 7-10 årig).
  • Tal med barnet om deres oplevelser på nettet så de føler sig trygge ved at dele med dig.
  • Følg med i barnets aktiviteter, eventuelt via forældrekontrol, og deltag gerne i barnets aktiviteter så de kan se du går op i hvad de laver (eventuelt ved at spille med dem).
  • Lær børnene hvad der er rigtigt og forkert: ligesom i det virkelige liv er der ting som ikke er tilladt på nettet: mobning, ulovlige downloads, hacking og tyveri bliver alt sammen anset som at være kriminelt i lovens øjne.
  • Lær børnene ikke at dele alt om dem selv: i modsætning til hvad mange tror er internettet for det meste evigt, hvilket betyder at når noget først er blevet delt eller lagt op (billeder, film, kommentarer osv.) kan det være utroligt svært at undgå at andre får fingre i det. Det er derfor også vigtigt at lære barnet hvem de må dele ting med.
  • Lær børnene at være kritiske: Bare fordi det er skrevet et sted, behøver det ikke at være sandt! Kildekritik er noget man først lærer senere i skolen, men når man bruger nettet er man nødt til at tage det hele med et gran salt og undersøge hvor udsagnet har sin oprindelse.

 

Følger man disse råd kan man ikke gå helt galt på nettet – men det er altid en god ide at læse mere inden man lader børnene bruge computeren uden opsyn. Hos Northguard hjælper vi gerne med opsætning af sikkerhed og forældrekontrol – kontakt os på 70202240

Du kan læse mere i linksne herunder:

Kilde 1 (Femina)

Kilde 2 (Red Barnet)

Kilde 3 (KMD)