Klimakrisen og computere – hvad kan man gøre?

Hvordan får man klimabevidsthed til at passe sammen med hurtigt udstyr? Er det ikke noget med, at det sviner utroligt meget at producere, og bare ender med at ligge og forurene et eller andet sted, når vi ikke bruger det længere?

De gode nyheder er, at det ikke nødvendigvis er situationen længere. Det er der tre grunde til: Forbedringer i selve produktionen, innovation med gamle elektroniske dele, og ordentlig vedligeholdelse af eksisterende enheder.

De seneste år har de store tech-producenter især haft fokus på den grønne omstilling, og hvordan de kan gøre deres produkter bedre i den henseende. De har forsøgt at mindske mængden af sjældne mineraler i chipsæt til både computere og smartphones. Det lyder ikke af meget, når man siger, at hver enhed indeholder nogle få milligram af disse sjældne mineraler, men med det forbrug af teknologi, vi i dag har i verden, er det det vigtigere end nogensinde at forsøge at have styr på hvor mange ressourcer vi bruger.

Heldigvis er verden blevet bevidst om, at brugt teknologi er en stor faktor i den større miljøkrise, og derfor er man i stor stil begyndt at arbejde med genbrug af gamle dele fra kasserede enheder. Et eksempel på netop dette er brugen af gamle batterier fra bærbare computere, der får nyt liv som energiopbevaring i moderne solceller. På den måde tjener genbruget et dobbelt miljøgode: Det gamle batteri ligger ikke og sviner et sted, og det hjælper endda med omstillingen til grøn energi.

Der er masser af projekter i gang for at øge vores genanvendelse af materialer vi ikke har så meget af, blandt andet dette fra Teknologisk Institut. projekter som dette kan forhåbentlig være med til at sikre, at vi, når tiden er til det, kan skille os ansvarligt af med vores gamle enheder med den viden, at det vil kunne bruges igen andre steder.

Så hvad kan du selv gøre, når du gerne vil være med på beatet, spille de nyeste spil, arbejde hurtigst muligt, og samtidig være ansvarlig overfor miljøet?

  • For det første kan du købe produkter af høj kvalitet, som derfor også vil vare længere – de største problemer ligger i brug-og-smid-væk-mentaliteten, der let kan opstå med billige lavkvalitetsprodukter.
  • For det andet kan du sørge for at aflevere dit elektroniske affald de korrekte steder på landets affaldsstationer. Selvom det ikke er perfekt, og vi konstant arbejder på at gøre teknologien bedre, så bliver der allerede nu genbrugt meget elektronisk materiale på den måde i Danmark.
  • For det tredje kan du overveje miljørigtige alternativer til dit hjem, såsom LED-pærer i lamper, i stedet for de klassiske glødepærer. For det fjerde er det muligt, at det faktisk vil spare miljøet i sidste ende at skifte gamle ting ud – der sker en rivende udvikling, og effektiviteten på de nye tech-produkter er kvantespring foran hvad den var for bare fem år siden. Med den forøgede bevidsthed om klimaets forandringer og de udfordringer, vi står overfor i den sammenhæng, er alt fra bærbare computere til radioer blevet bedre og mere effektive i deres energibehov.
  • Sidst men ikke mindst – pas godt på de ting du har. Uanset om det er en bil, en støvsuger eller en computer, kan god service, den rigtige behandling og vedligeholdelse give dit udstyr både forlænget levetid og optimal effekt. Ligesom man sender sin bil til syn og sin gamle støvsuger til reperation, kan din computer få en kærlig behandling af en professionel, hvilket forlænger både levetiden på computeren, rydder op og giver mere plads på harddisken og får din computer til at blive (næsten) lige så hurtig som da den var ny.

Med mange små tiltag vil du altså kunne gøre din del, og dermed også have bedre samvittighed, når du køber ny elektronik. Med tryghedspakken fra Northguard, kan du være sikker på at din computer er både sikret professionelt og kører så godt den overhovedet kan komme til – allerede fra start.