Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet hacket? 6 gode råd

I vores digitale tidsalder, hvor stort set alt, vi foretager os, foregår online, er vi alle i fare for at blive hacket. Hacking føles lidt ligesom at blive udsat for indbrud i dit private hjem – det foregår bare på dine digitale enheder i stedet.
At blive hacket kan virke meget voldsomt, og det er derfor vigtigt at vide, hvad du skal gøre for at håndtere situationen. Her i indlægget giver vi dig en guide til, hvilke tiltag du skal gøre, hvis du udsættes for hackerangreb.

Hvad er hacking?

Du har helt sikkert hørt om hacking, og måske forestiller du dig en hætteklædt person i et mørkt rum foran en masse computerskærme. Men faktisk kan hacking udøves af helt almindelige personer, og mange af metoderne kræver ikke den store tekniske it-viden.

Bliver du hacket, har en person brudt ind i din digitale enhed såsom din computer, din smartphone eller tablet og tvunget sig adgang til dine personlige oplysninger. Der bliver hele tiden arbejdet hårdt på at udvikle og øge vores online sikkerhed, men hacking er desværre stadig en væsentlig trussel både overfor private borgere, virksomheder og officielle myndigheder.

Hacking kommer ikke til udtryk på én enkelt måde, men kan antage mange forskellige former. Nogle får hacket deres mobil og stjålet intime billeder, andre bliver udsat for phishing og på den måde frarøvet penge. Én ting er dog sikkert: Hacking er ulovligt og kan medføre store konsekvenser for offeret, hvis der ikke straks reageres.

Hvordan ved man, om man er blevet hacket, og hvad skal du foretage dig, hvis skaden er sket?

Måske spørger du dig selv: Er jeg blevet hacket? Det er ikke altid lige let at finde ud af, om man er blevet udsat for hacking, men der findes dog flere måder at tjekke det på. Har du mistanke om, at en hacker har fundet vej ind i din computer, bør du afprøve følgende muligheder:

Kør en komplet scanning med et antivirusprogram

Det første, du bør gøre, er at køre en komplet scanning af din enhed med et antivirusprogram. Scanningen tjekker alle dine filer og programmer for eventuel malware, dvs. ondsindet software. Hele processen kan tage flere timer, så væbn dig med tålmodighed. Det er ventetiden værd i sidste ende.

Har du ikke allerede et antivirusprogram, bør du investere i et.

Undersøg, om dine personlige informationer har været i et datalæk

Det er ikke kun dine enheder, der kan udsættes for hacking. Det kan hjemmesider, hvor du er registreret også. Du har højst sandsynligt konti på mange forskellige websites og sociale medier. Er en af disse hjemmesider blevet hacket, er der risiko for, at dine oplysninger er havnet i et datalæk. Det kan du tjekke via forskellige hjemmesider, der holder øje med lækager. Slå f.eks. din e-mailadresse op og se, om den har været lækket.

Konsekvenserne af dette kan være af forskellig størrelse, men det er ikke desto mindre vigtigt, at du sørger for at skifte password, hvis det sker. Dit password skal være på mindst 12 tegn og indeholde bogstaver, tal og specialtegn for at gøre den ekstra kompleks.

Slå også gerne to-trins-login til, hvor det er muligt. Her er der tilføjet et ekstra trin i login-processen. Du kan sammenligne det med en hoveddør, det kræver to nøgler at åbne. Det gør det langt sværere for en hacker at knække dine adgangskoder og sikrer, at det kun er dig, der kan logge ind på dine profiler.

Slet apps og konti, du ikke bruger

I tråd med ovenstående punkt bør du slette onlinekonti og apps, du ikke længere bruger. De indeholder nemlig din e-mailadresse, dit password og måske dit telefonnummer. Nogle apps får endda adgang til dine kontakter og din kamerarulle og kan indsamle din data i baggrunden.

Sletter du unødvendige apps, reducerer du risikoen for, at hackere stjæler dine oplysninger herfra.

Hold øje med din e-mailkonto og sociale medier

Når en hacker har fået adgang til din enhed, udnytter de den ofte til at sende mails og beskeder ud fra din e-mailkonto eller dine profiler på sociale medier. Tjek derfor din mail og hold øje med, om du har fået e-mails, du ikke har ventet, eller om der bliver sendt mystiske mails ud fra din konto.

Det samme bør du gøre med dine sociale medie-profiler. Vær bl.a. opmærksom på din Facebook, Instagram, Snapchat og LinkedIn, da hackere ofte udnytter disse til samme formål.

Fortæl det til din omgangskreds

Hvis du får dine konti hacket, skal du fortælle det til din omgangskreds. Der er nemlig risiko for, at hackeren sender mails eller beskeder ud med skadelige links til dine venner og familiemedlemmer fra dine profiler i forsøget på at hacke dem. Da din omgangskreds stoler på dig, vil de med sikkerhed ikke se noget mærkeligt i at klikke på linkene, hvorefter deres enheder ligeledes bliver inficeret. Gør dem derfor opmærksom på, at de ikke skal trykke på links, hvis de modtager beskeder fra dig.

Da hacking virker meget grænseoverskridende, er det generelt en rigtig god idé at tale om det med mennesker, du stoler på. Det kan være svært at stå alene med, hvorfor dét at snakke om det kan være tryghedsskabende.

Er dit webcam tændt?

En hacker kan også finde vej til dit webcam. Hacking af webcams sker hovedsageligt med det formål at optage dig i intime situationer, så de efterfølgende kan afpresse dig.

Langt de fleste webcams har en lille lampe tændt, når det bliver brugt, og opdager du, at lampen lyser, selvom du ikke anvender webcam, kan det være, fordi det er hacket. Hackerne slukker dog også nogle gange lampen, mens de bruger kameraet, og du kan derfor ikke altid regne med, at dit webcam er slukket, selvom lampen ikke lyser.

For at øge din sikkerhed kan du derfor med fordel sætte et stykke tape henover kameraet eller anskaffe dig et webcam-cover.

Gør it-sikkerhed til en prioritet

Uanset om du er almindelig computerbruger eller virksomhedsejer med et stort it-netværk, er det vigtigt, at du prioriterer it-sikkerhed højt. Sørg derfor for at installere et antivirusprogram, der kan fjerne eventuel malware, ikke at bruge det samme password flere gange, aktivere to-trins-login og afholde dig fra at klikke på links i suspekte mails og beskeder.

Vær altid kritisk, og brug din sunde fornuft. Så sikrer du dig selv godt.