Giv dine forældre en hjælpende (digital) hånd.

Kan man lære en gammel hund nye tricks?

For mange unge er en ny smartphone eller en ny computer noget man “bare” anskaffer sig når det kommer ud, og det nye “legetøj” føles som en ny glædelig oplevelse med en verden af nye funktioner som man springer direkte ud i.

For generationerne før os, kan oplevelsen være dramatisk anderledes.

Moderne digitale enheder har et væld af funktioner som en typisk bruger normalvis aldrig ville få brug for, og hvis man er vokset op med at en telefon var noget man brugte til at ringe på, hvis man ville læse nyheder var det i en avis, og hvis man skulle skrive noget var det på papir i hånden eller en skrivemaskine, kan det godt være svært at overskue hvilke knapper man skal trykke på for at få et lignende resultat.

Selvom mulighederne i dag er nærmest uendelige, kan dette væld af informationer godt blive overvældende, og det er derfor let for en person, som ikke har brugt størstedelen af sit liv med en smartphone i hånden, at lave fodfejl.

Ligesom vores forældre opdragede os, og viste os hvordan man skal begå sig med andre mennesker og fungere som en del af det analoge samfund, er det i mange tilfælde op til de yngre generationer at “opdrage” vores forældre/bedsteforældre til at begå sig i det digitale samfund.

Hvor skal jeg begynde?

Forestil dig situationen; Din fars 17 år gamle Nokia er (endelig) død, og han har sat sit hjerte efter en moderne smartphone. Dilemmaet om hvilken enhed man skal vælge er stort, men heldigvis er der en vej gennem galskaben.

I dag har næsten alle danskere, uanset alder, en computer eller tablet i hjemmet. Har din far (situationen før) en iPad, er en iPhone nok vejen frem, fordi de ligner hinanden meget. samme gælder med android tablets/telefoner.

Hvad med sikkerhed?

Som de fleste erfarne computer-brugere ved, er en god antivirus ikke nok – man skal også opføre sig fornuftigt på nettet.

Vis derfor dine forældre hvordan de skal undgå phishing (lad være med at klikke på mistænkelige links, give penge til nigerianske prinser osv.), ikke gå ind på usikre sider osv. Ligesom forældrene har lært dig at man ikke skal tro på alt hvad man hører, er det vigtigt at de forstår at internettet ikke bliver “fact checked” på samme måde som en journalistisk artikel i en avis, og at man derfor skal tjekke kilderne efter.

For mange forældre, og børn, kan det godt blive “pinligt” at rollerne pludselig bliver vent på hovedet – og derfor er det vigtigt at tage det som en naturlig ting, og samtidig ikke overvælde “nybegynderen” med ny information. hold dig derfor til de mest basale ting og byg langsomt ovenpå.

Derudover er der et par grundregler man kan følge:

  • Vælg enhederne med den letteste brugerflade
  • Gå efter enheder med samme styresystem (google/android/chrome el. apple/macOS/Iphone eksempelvis)
  • Vælg et system som kan bruges i årevis fremover (nyeste windows, chrome osv.)
  • Vælg et system som DU kender – hvis du skal guide dem skal du ikke samtidig lære noget nyt.

Selvom dine forældre brugte 20+ år på at opdrage dig, kan det dog være at du ikke har muligheden for at guide dem 24/7. Heldigvis er der også her hjælp at hente.

Hos Northguard tilbyder vi ubegrænset support til dem som ikke har en ekspert ved hånden hele tiden, og så alle kan føle sig trygge i deres brug af digitale enheder. har du ikke tid/mulighed for at hjælpe dine nærmeste med IT-support døgnet rundt? Så giv dem en Tryghedspakke og lad os hjælpe istedet.