Selvom det er en ærgerlig sandhed at erkende, er der altid en indbygget risiko ved at færdes på de digitale motorveje. Internettet byder på mange forskellige trusler – virus og svindelnumre, og du kan nemt risikere at få uventede gæster i det digitale univers.
Med nogle simple tricks kan du dog forebygge, at en computervirus inficerer dit system. En god firewall bør altid være det første sikkerhedsværn, truslerne udefra møder, og i denne guide vil du lære, hvad en firewall er, hvordan du anvender en firewall korrekt, og hvilke forskellige firewalls du bør kende til.
Hvad er en firewall?
En firewall er et system, der beskytter et operativsystem mod angreb udefra. Selve begrebet ”firewall” danner egentlig et meget godt billede af, hvordan programmet virker på din computer: I virkelighedens verden er en firewall en bestemt type væg, der kan stoppe en brand fra at sprede sig til resten af bygningen. På samme måde vil en firewall beskytte din computer mod en virus, som spreder sig på internettet.
En firewall kan være et selvstændigt program, en tjeneste, der kører på den samme maskine, eller et udvidelsesprogram til en webbrowser. De er designet til at forhindre uautoriserede brugere i at få adgang til dit system.
Hvordan fungerer en firewall?
En firewall sidder midt i et computernetværk og fungerer som en grænseflade mellem omverdenen og det interne netværk. Den kontrollerer indgående og udgående trafik for at afgøre, om anmodningen kommer fra en person på “indersiden” eller udenfor netværket. Den kan derefter beslutte, om den skal lade trafikken passere eller ej.
Hvis en indgående forespørgsel kommer fra en IP-adresse “udenfor” (en adresse, der ikke er på netværket), kan firewallen vælge at blokere forespørgslen.
Du kan med andre ord i teorien installere en firewall på dit styresystem og med ro i maven surfe rundt på nettet; sikkerhedsforanstaltningen sørger for, at du automatisk opnår den rette beskyttelse.
Hvordan opstiller man en firewall?
En firewall kan opsættes manuelt, men det er meget nemmere at gøre det automatisk ved hjælp af et computerprogram. Nogle firewallprogrammer leveres med en indbygget firewall, hvilket normalt er tilstrækkeligt til hjemmebrug. Hvis du har brug for en mere kraftfuld firewall, findes der også kommercielle løsninger, som kan give mere kontrol.
Først skal du beslutte, hvilken type firewall du vil bruge. Dette afhænger af dine behov; måske skal du vælge mellem en computerfirewall og en routerfirewall afhængigt af dine behov.
- Computer firewall: En computerfirewall er et selvstændigt program, der kører på en enkelt computer. Det bruges ofte i hjemmet til at beskytte computeren mod virus, spam og andre trusler.
- Router firewall: En routerfirewall er en udvidelse, der kører på en router. Den bruges som en sekundær firewall, der kan beskytte et netværk mod andre routere og enheder udenfor.
Hvordan ved du, om din firewall fungerer?
Før du begynder at teste din firewall, skal du vide, hvad du leder efter. Her er nogle ting, du skal tjekke efter:
- Deaktiver alle programmer undtagen firewallen og antivirusprogrammet. Dette sikrer, at din computer ikke modtager forstyrrelser fra andre programmer.
- Sluk for det trådløse netværk, hvis du bruger det til at teste din firewall.
- Vær så præcis som muligt i beskrivelsen af testen. Hvis du f.eks. bruger dit trådløse netværk til at teste din firewall, skal du sørge for, at det er det trådløse adgangspunkt, der testes, og ikke computerens trådløse kort.
Find en firewall til dit styresystem
Firewalls kan være komplicerede, og det er let at fare vild i alle mulighederne. Især fordi der findes flere forskellige styresystemer, som er udviklet af forskellige producenter.
- Windows firewall: Windows er et af de mest udbredte styresystemer i verden, og i flere årtier har virksomheden optimeret sine egne interne sikkerhedssystemer. Du bør dog alligevel overvej at anskaffe dig en ekstern firewall, da du har nemmere ved at kontrollere, hvordan den passer til dine behov.
- Firewall Mac: Ligesom ved Windows er Mac-styresystemet også meget udbredt i hele verden, og her skal du ligeledes dobbelttjekke, at du får så optimal beskyttelse, som du har brug for.
- Linux firewall: Linux er ikke nær så udbredt som Windows og Mac, men det er et styresystem, der ofte bruges til mere avancerede opgaver. Derfor er det også vigtigt, at din firewall er helt i top, når du anvender en Linux.
Et par ord om VPN, og hvorfor du også har brug for én
VPN (virtuelt privat netværk) er en privat netværksforbindelse mellem en computer og en server. Når du opretter forbindelse til en VPN, bliver al din trafik krypteret og sendt over en mellemliggende server. I stedet for at sende dine data direkte til destinationen, som er ukrypteret, går din trafik gennem VPN-serveren og sendes derefter til destinationen. Dette er med til at forhindre uautoriserede brugere i at få adgang til dine data.
En VPN er også en god løsning, hvis du vil øge din sikkerhed på internettet. Især hvis du vil være sikker på, at du er den eneste, der adgang til din færden i det digitale univers. Med en VPN kan du holde ubudne gæster og snushaner ude, og du vil også opnå mere anonymitet på internettet.
Installer også et antivirusprogram
Generelt set bør der altid være en eller anden form for antivirusprogram installeret på din computer. Ofte følger der en standardpakke med i købet, som er installeret og klar til brug lige fra første klik på tastaturet. Det er bare ikke altid sikkert, at disse præ-installerede programmer dækker dine behov eller er helt opdaterede.
Hvis du derimod investerer i et antivirusprogram fra en ekstern udbyder, kan du med mere ro i maven udforske internettets mange afkroge. En ekstern udbyder har som primære opgave at lokalisere og neutralisere trusler for sine kunder, og derfor kan du også altid være sikker på, at kvaliteten er helt i top.
En af de andre klare fordele er også, at du som ved Northguard altid har mulighed for at komme i kontakt med os, hvis der pludselig skulle opstå nogle problemer, tvivl eller bare generelle spørgsmål.
Andre tips til at øge din cybersikkerhed
Du bør altid overveje, hvordan du kan øge din sikkerhed på internettet. Der er meget, du kan installere på din computer, men der er også meget, du selv kan gøre for at øge din cybersikkerhed:
- Opdater din software: Sørg for, at du holder din software opdateret. Hvis der udkommer en ny version, som løser et problem, skal du opdatere dit program med det samme.
- Brug en stærk adgangskode: En adgangskode, som er let at gætte for andre, er ikke særlig sikker. Gør det svært for dine venner og familie at gætte, så de ikke kan få adgang til dine personlige oplysninger.
- Brug to-faktor-autentifikation: Dette er et ekstra sikkerhedslag, som kræver, at du indtaster to forskellige oplysninger, før du kan gennemføre en transaktion.
- Brug en velrenommeret e-mailtjeneste: Din e-mail-konto er en af dine vigtigste kilder til personlige oplysninger. Det er vigtigt at bruge en tjeneste, der har stærk kryptering.
- Brug en virtuel tegnebog: Dette er en konto, som du kan bruge til at holde styr på dine adgangskoder og følsomme oplysninger.
- Brug tovejskryptering: Det er, når dine oplysninger krypteres begge veje, hvilket er med til at beskytte dem mod hackere.
Og så er der altid din naturlige sunde fornuft: Du skal aldrig klikke på et link, du ikke kender indholdet af, og du skal aldrig dele dine personlige oplysninger med folk, du ikke kender. Ja, generelt skal du aldrig dele din oplysninger eller koder – du er den eneste i verden, der bør ligge inde med denne viden.
Hvad dækker cybersikkerhed over?
Cybersikkerhed er beskyttelse af information, data og netværk mod forstyrrelser, ødelæggelse eller uautoriseret adgang. Cybersikkerhed kan opdeles i to hovedkategorier:
- Beskyttelse af datafortrolighed: Forhindring af uautoriseret adgang til data, samtidig med at autoriserede brugere stadig har adgang
- Beskyttelse af dataintegritet: Forhindrer uautoriserede ændringer af data, samtidig med at der stadig tillades autoriserede ændringer
Der er mange aspekter af cybersikkerhed. Du skal f.eks. beskytte dine enheder mod virus og malware, holde din internetforbindelse sikker og sørge for, at din computer og dine enheder er opdaterede. En firewall bør altid være det første skridt på vejen mod øget cybersikkerhed.
Cybersikkerhed er også virkelig sikkerhed
Du bør altid tage din cybersikkerhed seriøst, da den digitale verden er svær at adskille fra den virkelige verden. En virus på din computer er ikke bare en digital virus.
Den kan potentielt også skade alt andet, da dine kortoplysninger og personlige oplysninger formentligt er koblet op på de forskellige tjenester, din computer eller smartphone anvender. Der behøver derfor ikke at gå mange minutter fra at en virus har inficeret din computer til, at din bankkonto er blevet tømt.
Det skal dog ikke afskrække dig fra at gå på opdagelse i den digitale verden. Firewalls i dag er så optimerede, at de fanger langt de fleste trusler, inden de overhovedet kommer i nærheden af dine systemer.
Du bør dog altid investere i en firewall, der udbydes af en erfaren og velkendt udbyder som Northguard.