Bare billigere, eller et aflytningsapparat?
Litauen og Kina er kommet op at skændes efter at Lilleputten har opfordret alle borgere til at skaffe sig af med Kinesiske telefoner – burde vi gøre det samme herhjemme, eller er det “bare” diplomatisk spil for galleriet?
Kinesiske smartphone-mærker, såsom Huawei, Xiaomi har længe været op til debat rent sikkerhedsmæssigt, hvilket for nogen tid siden resulterede i at Donald Trump beordrede Google til ikke længere at understøtte Huawei-telefoner. Om man er enige i den amerikanske tilgang, eller om man synes at den kinesiske tilgang til smartphones er fin, er der to ting som er alment “kendt”: Kinesiske smartphones koster en brøkdel af de andre producenters telefoner, og der går rygter om at man bliver udspioneret af den kinesiske regering når man bruger dem.
Nogle af disse rygter er så blevet bekræftet af Litauen, hvor efterretningsfolk har opdaget, at der i eksempelvis smartphones fra Xiaomi findes en skjult funktion, der kan opdage og fjerne vendinger, som i Kina regnes for kontroversielle. (KILDE)
Det kan eksempelvis være vendinger som “Free Tibet” og “Long live Taiwan independence” og “democracy movement.”
Den Litauiske regering opfordrer derfor folk til direkte at “Smid dem (telefonerne) ud og lad være med at købe noget lignende igen.”
“Vores anbefaling er ikke at købe nye smartphones fra Kina og at skaffe sig af med dem, som allerede er blevet købt, så hurtigt det kan lade sig gøre inden for rimelighedens grænser,” siger forsvarsminister Margiris Abukevicius.
Litauen peger desuden på, at det nationale cyber-sikkerheds center har fundet ud af, at Xiaomi-telefonen sender krypterede data om telefonens brug til en server i Singapore.
Oven i striden om smartphones, skal det tog tages i betragtning at de to lande lige nu har en diplomatisk strid.
Det skyldes, at Taiwan har fået grønt lys til at åbne en repræsentation i landet med navnet Taiwains Repræsentation, hvilket har fået kineserne til at true med at smide den litauiske ambassadør ud af landet.
Kina hævder nemlig, at Taiwan er kinesisk, hvilket har gjort, at de taiwanske repræsentationer i de forskellige lande normalt hedder noget med ‘Taipei,’ som er Taiwans hovedstad.
Har du en Kinesisk smartphone, vil dog hos Northguard anbefale at du uanset hvad sørger for at have ordentlig sikkerhed installeret på alle dine enheder, og derudover læser alt igennem inden du giver telefonen tilladelser til at tilgå informationer.