Det er blevet mere sikkert at handle på nettet!

Mere kontrol med betaling

Hvis du, ligesom mange andre, har købt årets julegaver på nettet, har du måske allerede stiftet kendskab med det, og har skulle godkende en handel mere end een gang.

Fra d. 1. januar 2021 er der nemlig kommet nye regler for netbutikker, hvilket betyder at du som forbruger nu skal godkende handlen mindst to gange – typisk med NemID.

Hvis julegaven købes på nettet, råder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forbrugerne til i øvrigt altid at tjekke, hvem der står bag hjemmesiden.

Susanne Aamann fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siger følgende:

”Umiddelbart kan du trygt handle videre og godkende betalingen med dit NemID. Men som ved alle andre handler på nettet, er det vigtigt, at du altid bevarer din sunde fornuft, hvis der i øvrigt er noget, som virker mistænksomt ved hjemmesiden. Er du i tvivl, om hjemmesiden er god nok, så vent med at betale, til du har tjekket den en ekstra gang”.

Forbrugerne skal være opmærksomme på, at de nye sikkerhedsregler for betalinger relaterer sig til situationen, hvor en betaling på nettet skal godkendes. De gælder for netbutikker i EU, så du vil også skulle godkende din betaling med to elementer, hvis du handler i en netbutik i et andet EU-land.

Fakta: Om de nye regler for stærk kundeautentifikation

  • Senest fra den 1. januar 2021 skal du – ligesom i fysiske butikker – godkende din betaling med to elementer, når du handler på nettet. Nogle hjemmesider har allerede implementeret løsningen, så du kan allerede nu blive mødt af kravet
  • For at gennemføre købet vil du typisk skulle bruge enten din NemID-app eller et personligt kodeord, du opretter hos Nets, sammen med en SMS-engangskode.
  • Betalinger på under 225 kroner på nettet kan være undtaget de nye regler.
  • Du kan risikere, at netkøbet ikke kan gennemføres, hvis du ikke har din NemID-app eller et personligt kodeord klar.
  • Hvis din bank ikke har dit korrekte mobilnummer, kan du opleve, at du ikke kan modtage SMS-engangskodeordet, som kan være nødvendigt for at betale på nettet.
  • Har du ikke godkendt din betaling med to elementer, fx et kodeord og en SMS-engangskode, vil du ikke hæfte, hvis dit betalingskort bliver misbrugt.
  • Reglerne gælder i hele EU. Det vil sige, at du også vil skulle godkende din betaling med to elementer, hvis du handler i en netbutik i et andet EU-land.

(kilde)