Cybersikkerhed: Alt du behøver at vide om beskyttelse på internettet

Selvom internettet er et fantastisk sted med næsten uendelige muligheder, skal du også være på vagt i den digitale verden; der lurer mange farer, fælder og svindelnumre. Du kan risikere at få virus på din computer eller falde for en svindler, der vil lokke penge ud af dig. Du skal med andre ord tage din forholdsregler, når du færdes på internettet og beskytte dig – præcis som ude i den virkelige verden.

Der findes heldigvis flere måder til, hvordan du kan øge din cybersikkerhed og beskytte dig på internettet. I denne artikel vil du lære, hvad begrebet ”cybersikkerhed” helt præcist dækker over, hvad du selv kan gøre, og hvorfor det er en god ide at investere i et antivirusprogram af høj kvalitet.

Hvad er cybersikkerhed?

Cybersikkerhed er en praksis, der beskytter data, information, systemer og netværk mod trusler, udnyttelse og brud. Kort sagt er cybersikkerhed en praksis, der beskytter dine onlinedata. Cybersikkerhed er en integreret del af erhvervslivet, det offentlige, sundhedssektoren og uddannelsessektoren. Det er blevet et centralt spørgsmål for civilsamfundet og offentligheden som helhed.
Det er vigtigt at være opmærksom på truslerne mod dine personlige data og systemer og at udvikle strategier til at beskytte dig mod disse risici.

Cybersikkerhed er dog også relevant for private personer, da der findes mange trusler derude. Det er især vigtigt at værne om sine personlige data og kreditkortoplysninger, og derfor er en fornuftig tilgang til internettet også dit første værn mod cyberkriminalitet.

Hvorfor skal du være mere sikker på internettet?

Du skal være forsigtig, når du er på internettet, især på offentlige steder. Du bør f.eks. undgå at bruge en offentlig computer eller tablet eller logge ind på din arbejdscomputer på en café eller et bibliotek. Det skyldes, at disse steder kan have malware; et skadeligt computerprogram, som du kan få fat i, hvis du ikke er forsigtig.

En anden grund til at være mere sikker på internettet er at beskytte dine personlige data. Når du indtaster personlige oplysninger på websteder eller tilmelder dig tjenester, kan hackere og svindlere få adgang til disse oplysninger. Dette kan bringe din identitet og dine finansielle oplysninger i fare.

Internettet er som sådan ikke fyldt med farer, og mange søgemaskiner og computersystemer arbejder også på højtryk for konstant at minimere truslerne. Men ligesom du kan risikere at blive svindlet, når du går ned ad gågaden, på samme måde kan du også risikere et svindelnummer, når du surfer på internettet.

Typer af cyberangreb

Cyberangreb indebærer anvendelse af computere, computernetværk og computersystemer til at udføre fjendtlige eller uautoriserede handlinger mod andre systemer eller netværk. Cyberangreb kan omfatte forsøg på at få adgang til systemer, f.eks. ved at stjæle oplysninger, eller de kan være udformet med henblik på at forstyrre eller beskadige systemer. Der findes flere typer af cyberangreb, bl.a:

 • E-mail-bårne vira: Disse vira kan forårsage ødelæggelse på din computer.
 • Svindel på nettet: Det er svindelnumre, der er rettet mod din grådighed eller sympati.
 • Distributed denial-of-service-angreb: Disse indebærer, at der sendes en massiv mængde data mod et målsystem, hvilket får det til at gå langsomt eller gå ned.
 • Avancerede vedvarende trusler: Der er tale om avancerede forsøg på at få adgang til systemer og netværk.

Hvordan kan du øge din cybersikkerhed?

Her er nogle få måder, hvorpå du kan øge din cybersikkerhed:

 • Brug en computer med en firewall: Disse programmer kan sørge for, at kun godkendte programmer og enheder kan få adgang til din computer.
 • Du må ikke åbne vedhæftede filer i e-mails: Dette er en af de enkleste måder at forhindre, at virus inficerer din computer på.
 • Hav en flugtplan: Det betyder, at du hurtigt skal kunne lukke alle systemer ned, så en eventuel virus ikke spreder sig i dine systemer. Husk også altid tage backup af dine filer, så du ikke pludselig bliver lukket ude af din digitale verden.

Tips til at forbedre din online-sikkerhed

Her er nogle tips, du kan bruge til at øge din cybersikkerhed:

 • Vær forsigtig med offentlige computere: Dette er en selvfølge, men det er vigtigt at huske, at disse computere kan være inficeret med malware.
 • Opdater dit antivirusprogram: Dette er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at beskytte din computer.
 • Hold din software og firmware opdateret: Dette er især vigtigt, hvis du bruger en offentlig computer.
 • Brug en sikker adgangskode: Dette er især vigtigt, hvis du bruger offentlige computere.
 • Klik ikke på links i e-mails: Denne er enkel. Du må ikke klikke på links i e-mails eller åbne vedhæftede filer, du ikke er ved, hvad indeholder.

Beskyttelse af din identitet og dine kreditkortoplysninger

Selvom du kan stole på mange på internettet, er der også nogle, som er interesserede i at få fingrene i dine personlige oplysninger – og især dine kortoplysninger. Ofte prøver svindlere at få fat på dine personlige oplysninger, fordi de kan udnyttes på mange forskellige måder; nogle gange vil du ikke engang selv opdage, at dine oplysninger er blevet frarøvet og misbrugt.

Der er flere måder at beskytte din identitet og dine kreditkortoplysninger på. Den mest almindelige metode er at oprette en konto på et hvilket som helst websted med dine personlige oplysninger på. Dette forhindrer hackere i at få adgang til din konto og bruge dine oplysninger. Den næstbedste metode er ikke at gemme dine loginoplysninger på en offentlig computer.

Brug en VPN

Et virtuelt privat netværk (VPN) er en type software, der skaber en sikker forbindelse over internettet. Det er nyttigt, fordi det giver dig mulighed for at skjule din IP-adresse for internetudbydere og blokerer for, at hackere får adgang til dine data.

Der findes mange forskellige VPN-tjenester. Sørg for, at den, du bruger, har stærke sikkerhedsprotokoller og er pålidelig. Nogle er bedre end andre til dette formål.
Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger en billig VPN-udbyder, kan du risikere, at din forbindelse bliver svagere og mere usikker. Det giver altså god mening at investere i en pålidelig VPN.

Pas på spam-mails

Der er flere måder at forhindre, at din e-mailadresse bliver brugt til uønskede og potentielt farlige formål. For det første skal du sikre dig, at den e-mailadresse, du bruger, ikke er den samme som den, du bruger til sociale medier eller andre steder på nettet.
Nogle e-mails kan se ud til at komme fra en legitim person, men de er i virkeligheden fra en hacker. Når du får en af disse e-mails, skal du ikke klikke på nogen links. I stedet skal du blot slette den og ikke læse den.

Spam-mails er et stort problem i dag, og det kan være svært at spotte dem i din indbakke. Du bør dog gå til din e-mail på samme måde, som du vil gå til alt andet: Hvis du har en mistanke eller en dårlig fornemmelse, skal du være ekstra på vagt.

Invester i et antivirusprogram

Det bedste, du kan gøre for din cybersikkerhed, er at investere i et godt antivirusprogram. Der findes flere forskellige antivirusprogrammer, og du bør altid vælge en pålidelig og velkendt udbyder som Northguard fremfor et firma, du aldrig har hørt om.

Der er flere fordele ved at investere i et antivirusprogram. De er f.eks. meget mere kraftfulde og vil finde mere malware på din computer end et grundlæggende antivirusprogram.
Nogle programmer giver dig også mulighed for at “scanne i skyen”, så de kan kontrollere din computer, mens du er væk fra den. Det betyder, at der er en meget mindre risiko for, at du klikker på et link, der kan inficere din computer.

Nogle antivirusprogrammer kan endda give dig mulighed for at blokere hackere og blokere adgangen til farlige websteder på en whitelist. Dette er nyttigt, da det giver dig mulighed for at se et websteds adresse, men det giver ikke hackere mulighed for at få adgang til din computer.

Vær altid på forkant med cybersikkerhed

Selvom internettet er et fantastisk sted med mange gode muligheder, er der også altid en risiko for at falde i en eller anden form for fælde. Du bør derfor tage dine forholdsregler og øge din cybersikkerhed så vidt som muligt. Det behøver ikke at være nogen lang eller besværlig proces; du skal bare forholde dig sundt skeptisk, når du færdes i den digitale sfære.

Hvis du virkelig vil spare tid og penge på din cybersikkerhed, bør du investere i et antivirusprogram af høj kvalitet. Her får du den fulde pakke, så du lige fra starten kan være sikker på, at der er taget højde for alle eventuelle farer, du kan blive udsat for.
Hvis du er i tvivl om, hvilken pakke eller type antivirusprogram, du skal være, bør du kontakte udbyderen og fyre alle dine spørgsmål af. Husk på: Det handler om din cybersikkerhed, og derfor skal du også være sikker i dit valg.