Cyberkriminalitet: Hvad er det, og hvordan kan du sikre dig mod det?

Du har højst sandsynligt hørt ordet ‘cyberkriminalitet’ før, men ved du, hvad begrebet dækker over? Kort fortalt er cyberkriminalitet en kriminel handling, der begås af såkaldte cyberkriminelle eller hackere, som enten angriber eller anvender computere til at begå deres forbrydelser.

Cyberkriminalitet er desværre ganske udbredt, hvilket betyder, at du selv kan blive udsat for det. Heldigvis kan du gøre meget for at beskytte dig selv og dine persondata. Her i indlægget dykker vi ned i cyberkriminalitet og giver dig råd til, hvordan du sikrer dig mod det.

Hvad er cyberkriminalitet?

I dag foregår kriminelle handlinger ikke blot på gader og stræder. I takt med digitaliseringens halsbrækkende tempo er kriminaliteten i høj grad rykket online, og de kriminelle er blevet cyberkriminelle.

Vi bruger vores computere, smartphones og tablets til stort set alt, hvilket gør disse internetforbundne enheder til oplagte mål for kriminalitet. Cyberkriminalitet er en cyberkriminel handling eller en cybercrime, som det også kaldes, der rettes mod eller anvender digitale enheder. Altså er det kriminalitet, der foregår online og som begås af cyberkriminelle personer som f.eks. en hacker.

Måder cyberkriminalitet kan se ud på

Cyberkriminalitet kan antage en lang række forskellige udformninger, alt efter hvem der begår handlingen, og hvem den rettes mod. Nogle cyberkriminelle målretter sine handlinger mod virksomheder og organisationer for at stjæle data, mens andre går efter enkeltpersoner for at afpresse dem for penge.

Oftest er ønsket om at tjene penge motivationen bag cyberkriminalitet, men i nogle tilfælde kan det også dreje sig politisk eller personlig motivation. Disse hackere retter deres cybercrime mod store organisationer og regeringer, de mener er ondsindede eller korrupte. Her er formålet at ødelægge computere.

Cyberkriminalitet kan i princippet udføres af alle. Dog kræver det en stor teknisk viden at kunne tiltuske sig data og følsomme personoplysninger fra andres computere. Cyberkriminelle består af både enkeltpersoner og organiserede grupper, der benytter sig af meget avancerede teknikker og malware, dvs. ondsindet software.

Typer af cyberkriminalitet

Som vi har været inde på, antager cyberkriminalitet en lang række udformninger og kan ikke koges ned til én enkelt ting. Hackere, der angriber enheder, anvender malware til f.eks. at overtage styringen af en computer eller smartphone eller til at spionere brugerens indtastninger.
Malware skal plantes på offerets enhed, før det kan tjene sit formål. Her bliver enheden inficeret, hvilket kan gøres på flere måder. En af de oftest benyttede måder at plante malware på er gennem phishing.

Du har garanteret selv prøvet at modtage spammails fra en afsender, der udgiver sig for at være en pålidelig eller officiel kilde som en kollega eller et socialt medie. Mailen vil opfordre dig til at klikke på et link og indtaste forskellige oplysninger eller logge på en falsk side. Det er dette link, der er inficeret med malware. Herigennem vil hackeren franarre og udnytte dine brugernavne, adgangskoder eller kreditkort- eller bankoplysninger – altså følsomme persondata som ikke skal deles med nogen.

Eksempler på cyberkriminalitet er:

  • E-mail- og internetsvindel
  • Identitetsbedrageri (hackeren stjæler og udnytter personlige oplysninger)
  • Cyberafpresning (hackeren kræver penge for at stoppe et angreb)
  • Tyveri af betalingskortoplysninger eller andre finansielle data
  • Tyveri og salg af virksomheders eller organisationers data
  • Cyberspionage (hackeren får adgang til offentlige data eller virksomhedsdata)
  • Salg af ulovlige varer på nettet
  • Opfordring til eller produktion og besiddelse af børnepornografi

Ved hvert angreb benytter hackeren sig af en af eller begge disse metoder:

  • Kriminelle handlinger målrettet enheder ved brug af forskellige vira eller andre malware-typer.
  • Kriminelle handlinger, der anvender enheder til at udføre andre forbrydelser.

Ofte gør cyberkriminelle begge dele. Først angriber de enheden med vira, hvorefter de bruger dem til at sprede malware til andre.

Er du digital sårbar? Sådan sikrer du dig mod cyberkriminalitet

Cyberkriminalitet har eksisteret siden internettet blev opfundet. Men siden da er den digitale udvikling gået ufattelig stærkt. Selvom internettet på mange måder har gjort vores liv lettere, har de kriminelle fået en kæmpe plads at boltre sig på – og deres teknikker bliver kun bedre.

Hvis du har været udsat for indbrud i hjemmet, er dit privatliv blevet krænket. Det er også tilfældet, hvis indbruddet i stedet foregår på din computer. Selvom risikoen for at blive udsat for cyberkriminalitet er forholdsvis lille, ændrer det ikke på, at den findes. Du skal derfor ikke undervurdere de potentielle konsekvenser, et hackerangreb kan have for dit liv.

I dag er det ret enkelt at sikre sig mod fysiske indbrud, men det kan virke ganske indviklet og uoverskueligt, når det gælder sikring af vores digitale tilstedeværelse. Dog kan du med få simple tiltag sikre dig ganske godt mod cyberkriminalitet.

Forhold dig kritisk, og brug din fornuft

Et rigtig godt skridt på vejen til at sikre dig mod cyberkriminalitet er ganske enkelt ved at forholde dig kritisk og bruge din fornuft. Får du e-mails, der opfordrer dig til at klikke på et link, så lad altid være, indtil du har verificeret, at afsenderen er pålidelig og officiel. Det kan du gøre gennem en søgning online eller ved at kontakte det pågældende firma direkte.

Er mailen skrevet på en underlig måde, eller er der stavefejl i, så slet den med det samme. Officielle kilder skriver altid korrekt. Husk også på, at banker, Nets eller MitID aldrig sender mails eller sms-beskeder, der opfordrer dig til logge ind via et link. Modtager du mails fra disse “kilder”, er det i stedet et forsøg på phishing.

Beskyt dig med antivirus-software

En anden god måde at beskytte dine enheder mod cybercrime er ved at bruge et antivirusprogram. Et sådant program gør det muligt at registrere og fjerne trusler, før de udvikler sig til et reelt problem. Det er med til at beskytte dine enheder og personlige data mod at havne i de forkerte hænder, hvilket øger din tryghed, når du færdes online.

Sørg for altid at holde softwaren opdateret for at få den optimale beskyttelse.

Anmeld cyberkriminalitet til politiet

Er du blevet udsat for kriminalitet online af en hvilken som helst art, er det vigtigt, at du anmelder det til politiet så hurtigt som muligt. Det kan du gøre på politiets hjemmeside.

Hvis du gennem din forsikring er dækket af en cyber-forsikring, skal du også huske at melde det hertil, så de kan hjælpe.